La Plataforma en Defensa del Territori demanarà al president Mazón la mateixa oposició que va mostrar a un projecte similar a Torrevella
El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) està fent els últims passos abans de pronunciar-se sobre la proposta de la Plataforma en Defensa del Territori del Camp de Morvedre d’alternatives a la ubicació de les centrals fotovoltaiques per a Iberdrola i la Gigafactoria de Volkswagen en la partida de Montíber, una rica zona citrícola de Sagunt, amb nombrosos camps en producció.
El recurs presentat per Acció Ecologista Agró al TSJCV en la jurisdicció contenciosa administrativa al juny de 2023, contra la Declaració de Prioritat Energètica de Montíber i Gausa, signada el 23/03/2023 per la Conselleria de Territori de la Generalitat, cerca protegir les 312 hectàrees de camps de cultiu que estan reservades a les macrocentrals fotovoltaiques que explotaria Iberdrola per a alimentar a la gigafactoria que Volkswagen està construint a la ciutat i que preveu crear 3.000 ocupacions directes i més de 30.000 indirectes. Ara, el TSJCV ha emplaçat a presentar els escrits de conclusions, per la qual cosa el procés està en l’etapa final abans del pronunciament.

Gausa, descartada
Des de la plataforma ciutadana es manté la inquietud pel futur de Montíber perquè, tal com expliquen, la ubicació de les fotovoltaiques en la partida de Gausa ja es va descartar en un acord del Consell de la Generalitat presidit per Carlos Mazón del passat 21 de juny de 2024, on es va donar llum verda a una ocupació completa sobre la zona agrícola situada al nord del riu però es va desestimar situar-les també en productius camps situats entre Sagunt i Puçol. Aquell descarte de Gausa va arribar després de les accions impulsades en contra pels veïns de la pròxima i exclusiva urbanització de Mont Picayo. Per això, des de la Plataforma s’atribueix el canvi a eixa “pressió” ciutadana.
Demanen suport a Mazón
Des de la Plataforma s’insta a Carlos Mazón, com ‘cap’ del Consell, “al fet que reconsidere la seua postura i s’alinee de la mateixa forma que va expressar la seua oposició contra la planta fotovoltaica per a la dessaladora de Torrevella al març d’este mateix any, quan va acudir a fer costat als veïns afectats, i on l’afecció als camps de cultiu és fins i tot menor que a Sagunt”.
D’esta manera, sol·licitarà una reunió amb el President de la Generalitat per a abordar el problema i tornar a posar en relleu el Dossier d’alternatives presentat, que ja va ser remés al mateix Carlos Mazón, a l’alcalde Darío Moreno i la mateixa PowerCo a l’octubre del 2023.
El recurs presentat per Agró, com va informar Levante-EMV, es basa en el propi compliment de la legislació de la Generalitat quant a la minimització de l’ús de sòl no urbanitzable i agrari, i la ubicació preferentment sobre edificacions existents i sòl urbanitzable i industrial.
A més, es destaca que els terrenys de Montíber no van formar part de la Declaració ambiental i Territorial Estratègica (DATE) que va aprovar l’àrea industrial de Parc Sagunt II, “per la qual cosa no s’ha dut a terme el tràmit que marca la Llei d’Urbanisme valenciana (TRLOTUP) per a estos casos, privant a la ciutadania del tràmit d’informació pública i al·legacions, a més de l’anàlisi de la seua incidència ambiental”, afirmen.

La documentació aportada desgrana l’informe dut a terme on es considera que existeixen almenys 660 hectàrees en ubicacions sobre edificacions d’ús industrial, comercial i aparcaments, a més d’altres sobre sòls en terrenys degradats, pedreres i altres usos. “Totes elles s’ajusten a les preferències que marca el Decret llei 14/2020 i la Llei 6/2022 de Canvi Climàtic de la Generalitat per a la implantació d’energies renovables”, remarquen.
En este sentit, la Plataforma denuncia que el projecte presentat a la Generalitat per la filial de Volkswagen, PowerCO, “només implanta una quantitat mínima sobre la seua pròpia coberta, que es correspon amb el mínim legal requerit, la qual cosa suposaria ocupar solament un 10% del total de la superfície disponible, quedant entorn del 90% de les teulades de la pròpia gigafactoria sense ocupar”.
Pendents d’altres recursos
En la Plataforma també segueixen pendents els recursos de reposició interposats per Agró el 17 de maig del 2023 contra els acords del Consell i on es recorria esta falta de conducta per a la designació dels camps de Montíber per a les fotovoltaiques. “Estan ja més d’any i mig sense resposta per part de la Generalitat”, lamenten després de recordar que van ser rebuts a principis de juliol de 2023. “Volem instal·lacions renovables que cobrisquen les necessitats dels veïns i les indústries, però fent les coses bé, en els llocs preferents que marquen les lleis i el sentit comú, i preservant els valors agraris i el territori”, insisteixen.

*Este article va ser publicat originalment en castellà el 28 d’octubre de 2024 al Levante-EMV.