La ponència escrita amb presentació de cartell, s’inaugurarà el dia 25 d’octubre al Jardí botànic de València, seu del Congrés, i romandrà en exposició fins al divendres, dia 27 d’octubre
La Mediterranean Plant Conservation Week és un congrés que té com a objectiu reunir especialistes i persones interessades en la recerca i gestió de la naturalesa, en particular en la conservació de les plantes silvestres i els seus hàbitats en tot el Mediterrani. Per a esta edició, la IV MPCW ampliarà el seu objectiu inicial, centrat en la conservació de les espècies i les relacions entre les persones i les plantes silvestres, cap a la recuperació complementària dels hàbitats, com a contribució al Decenni de les Nacions Unides per a la Restauració dels Ecosistemes.
Estos congressos, iniciats sota el paraigua de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN) en 2016 (Ulcijn, Montenegro), han continuat amb noves edicions -La Valetta, Malta, en 2018, i Chania, Grècia, en 2021-, on l’organització ha estat liderada per centres associats a Genmeda, la xarxa mediterrània de centres de conservació vegetal. Ara, la Mediterranean Plant Conservation Week, arriba a València de la mà de la Universitat de València i es desenvoluparà en l’incomparable marc del jardí botànic de la ciutat.

L’autor de la ponència, el biòleg Aurelio Peña, descriu en ella la importància del paratge natural de Les Moles, 471 ha de sòl forestal i agrícola, situats en el terme municipal de Paterna (Horta Nord, València), i integrat en l’àrea metropolitana de la ciutat de València. El paratge forma part del parc natural del Túria com a Àrea Mosaic Agrícola-Forestal, segons el PORN aprovat pel Govern Autònom Valencià, ara en els tribunals per les sentències favorables a una multinacional de Centres Comercials i l’Ajuntament de Paterna, que posen en qüestió la seua protecció.
Importància de la flora
En l’exposició es destaca la importància botànica de Les Moles, per la combinació de cultius de secà amb garrofers i oliveres amb pinedes de Pinus halepensis Miller i matolls secs en sòls calcaris i semiàrids rics en espècies endèmiques iberollevantines.
La flora de Les Moles ascendeix a 382 taxons (Peña Rivera, 2023 – senar publ.-) dels quals 18 són d’endèmiques iberollevantines, a més d’altres considerats taxons rars (Mateo & Crespo, 2018). Destaca la presència de Teucrium edetanum Crespo, endemisme valencià inclòs en el Catàleg Valencià d’espècies de flora amenaçada, annex III, categoria VIGILADES.
Les condicions climàtiques de la zona, pròximes al bioclima semiàrid donen un valor extra a les seues comunitats vegetals, amb tres hàbitats d’interés prioritari comunitari (Directiva Hàbitats 92/43/CEE).
Acció ciutadana per la conservació
L’exposició també analitza la implicació de la ciutadania en la protecció de Les Moles i fa un balanç de les últimes amenaces que planen sobre ell, com la projecció d’un macrocentre Comercial, que es va iniciar l’any 2012 per a reclassificar 200 ha com a sòl urbanitzable. Finalment en 2021, gràcies als valors naturals enumerats i a la pressió ciutadana representada per col·lectius socials liderats per la Coordinadora per la Protecció de Les Moles, el Govern Valencià va incorporar el paratge en l’àmbit del PN del Túria.
L’exposició recorda que en estos moments el paratge torna a estar en perill per una sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana que, ignorant els valors ecològics, mediambientals i socials d’este territori, ha donat la raó a l’Ajuntament de Paterna i a la transnacional britànica, impulsora del projecte comercial. La Coordinadora per la protecció de Les Moles ha recorregut contra esta sentència al Tribunal Suprem que serà el que decidisca, en última instància, la seua protecció.