AE-Agró adverteix de la possible anul·lació d’este desenvolupament urbanístic en mancar de tots dos documents, els quals han de ser contemplats de forma inescindible
El passat 28 de febrer Acció Ecologista-Agró va presentar electrònicament un escrit a l’àrea de gestió del Domini Públic Hidràulic (DPH) de la Comissaria d’Aigua pertanyent a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per demanar accés als informes, en cas que existisquen, que analitzen en termes suficients si existeixen recursos hídrics que cobrisquen l’augment de demanda d’aigua que implica construir 500 habitatges al terme municipal de Llíber. Així com per comprovar si l’Ajuntament compta amb títol concessional per a la utilització del recurs.
Un mes després, la nostra associació ha rebut rèplica per part de la CHX, segons la qual, “l’Ajuntament de Llíber va sol·licitar en abril de 2023 una concessió d’aigües subterrànies per a l’abastiment del PAI Medina Llíber. La sol·licitud en estos moments es troba pendent de l’informe de l’Oficina de Planificació Hidrològica d’este organisme sobre la compatibilitat d’esta concessió amb el Pla Hidrològic de conca del Xúquer”. I afegeix “no consta en este organisme petició de l’Ajuntament de Llíber sobre informe establit en l’article 25.4 del Text Redifós de la Llei d’Aigües”. Un document que d’acord amb la legislació ha d’emetre l’organisme de conca competent de manera prèvia als actes i plans que s’hagen d’aprovar, sempre que afecten el règim de les aigües continentals o als usos permesos en terrenys de DPH.

Esta resposta confirma les sospites d’Acció Ecologista-Agró sobre la falta de proves que asseguren la disponibilitat d’aigua per abastir les noves demandes que sorgiran amb el PAI Medina i l’absència de permisos per a la seua obtenció i aprofitament. Per experiència, han sigut nombrosos els desenvolupaments urbanístics que han estat declarats nuls als tribunals precisament per mancar bé de la verificació d’existència o no d’aigua per atendre la finalitat proposada; o bé, per no disposar de les garanties pertinents de disponibilitat jurídica del recurs.
Informe de disponibilitat hídrica i títols d’aprofitament, no s’entenen l’un sense l’altre
Dues qüestions, que com va fallar la Sala contenciosa administrativa, secció cinquena, en relació amb el recurs de cassació núm. 5769/2010 del 12 d’abril de 2013 (Paterna) “poden i han de ser contemplades de forma inescindible, conjunta i harmònica, quan es tracta de formar criteri sobre la disponibilitat d’aigua per a l’ordenació urbanística projectada, de manera que no cal atribuir caràcter vinculant a una però no a l’altra”.

Des d’Acció Ecologista-Agró, ateses estes motivacions, durem endavant els recursos judicials que siguen necessaris per a aturar l’espoli d’aigua que pretén materialitzar l’Ajuntament de Llíber en un moment en què, per endemés, s’ha decretat a la comarca la situació d’emergència per sequera. A més a més, el passat dissabte 13 d’abril, han registrat de nou un escrit a l’àrea de gestió del Domini Públic Hidràulic (DPH) de la Comissaria d’Aigua per tal que se’ls informe sobre els volums hídrics extrets en els últims anys del Pou de Parcent, una demanda per a la qual en esta ocasió no hem obtingut cap contestació. Finalment, AE-Agró romandrà vigilant davant qualsevol possible error o manipulació d’estes dades i documents als quals hauria de tindre accés a l’haver sigut donat d’alta com a part interessada en l’expedient.