Sobre la futura Llei de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana
La Generalitat Valenciana ha presentat recentment l’avantprojecte de la Llei de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana, i té la intenció de comptar a l’any vinent amb un consell propi de transparència. A l’àmbit mediambiental, Acció Ecologista-Agró recela de la finalitat d’esta normativa, ja que des de fa temps esta organització està patint l’opacitat informativa de la Generalitat Valenciana i d’administracions locals governades pel Partit Popular. Per exemple, l’Ajuntament de Castelló, tant ara com durant el període com a alcalde d’Alberto Fabra, actual president del Consell que impulsa esta nova Llei de Transparència.
A dia de hui, Acció Ecologista-Agró continua patint la manca de transparència de les administracions valencianes. Esta organització ecologista, per exemple, ja ha guanyat en els tribunals dos juís per no donar informació ambiental a un Ajuntament del Partit Popular (PP) de la comarca de la Foia de Bunyol i a la pròpia Conselleria d’infraestructura, Territori i Medi Ambient. No obstant, amb l’ànim de no facilitar la informació requerida, estes dues administracions han recorregut ambdues sentències davant la instància superior: El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de la Comunitat Valenciana en un cas i el Tribunal Suprem en l’altre. L’objectiu d’ambdues administracions governades pel PP, perllongar l’entrega de la informació exigida per AE-Agró.
A més a més d’estos dos casos, hi ha un tercer precedent que també contradeix la bandera de la transparència que ara enarbora la Generalitat Valenciana. L’aleshores alcalde de Castelló, Alberto Fabra, va prometre en 2010 donar a AE-Agró la informació de les actuacions del seu consistori en relació als estudis d’impacte ambiental. Fabra, actual president de la Generalitat Valenciana, va abandonar el seu càrrec com alcalde sense complir esta promesa.
L’opacitat informativa de la Conselleria
AE-Agró està elaborant en l’actualitat un estudi sobre les inspeccions d’activitats que han passat un estudi d’informe ambiental. Algunes administracions consultades han contestat amb rapidesa, complint així la Llei. Tanmateix, altres han posat i continuen posant molts entrebancs. Fins i tot en el cas de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient les actuacions van acabar en el seu moment al TSJ de la Comunitat Valenciana, que finalment ens va donar la raó.
Previament vam intentar obtindre la informació amb l’ajuda del Síndic de Greuges. Llavors la Conselleria va al·legar la pèrdua de la petició i AE-Agró va haver-hi d’enviar per segona vegada les demandes d’informació ambiental a la Conselleria. No obstant això, en el procediment judicial l’administració autonòmica no va poder enviar l’expedient, perquè l’havia perdut novament…
La consulta realitzada per l’organització ecologista es referia a la inspecció de línies d’alta tensió, estacions depuradores i accessos a poblacions per carreteres. Des d’AE-Agró sospitem que la Conselleria simplement no ha realitzat la inspecció d’estes infraestructures i per això pretén ocultar la seua inactivitat negant-nos esta informació requerida.
La promesa incomplida d’Alberto Fabra
Durant el període de recopilació d’informació d’este estudi que actualment desenvolupa AE-Agró, l’organització ecologista també es va adreçar a diferents ajuntaments. Entre els consistoris consultats va estar el de Castelló que, després de la intervenció dels Síndic de Greuges, es va vore obligat a facilitar a l’entitat ecologista la informació requerida. Llavors, el 17 de febrer de 2010, l’alcalde de Castelló, Alberto Fabra, va declarar que “es voluntad y obligación municipal cumplir con la normativa vigente en materia de cumplimiento de las declaraciones de impacto ambiental y de acceso información ambiental que obre en poder de esta administración”.
Un any i mig després Alberto Fabra va deixar de ser alcalde de Castelló per a convertir-se en president de la Generalitat Valenciana. I ho va fer sense donar la informació requerida per AE-Agró. Quasi cinc anys després, encara no hem rebut de l’Ajuntament de Castelló la documentació demanada.
Per últim, esta associació ecologista també va fer una consulta a un ajuntament de la Foia de Bunyol, en relació a unes obres presumptament il·legals en sol rústic i altres actuacions municipals de dubtosa legalitat. Després d’un procés judicial que va perdre, este consistori de València ha recorregut la sentència per a retardar encara més l’entrega de la informació.
Estos precedents d’opacitat informativa de l’administració valenciana, tant autonòmica com local i on està implicat fins i tot el president de la Generalitat, ens fan recelar sobre la nova Llei de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana. Si actualment el PP no complix amb la normativa d’accés a la informació com anem a creure que en el futur ho van a fer amb una nova legislació més exigent? En este cas, el problema no és la Llei, sinó els dirigents polítics. Així que sospitem que la nova norma sobre transparència serà paper mullat i amb ella el PP només pretén netejar la seua imatge, tan delmada pels escàndols de corrupció, de cara a les pròximes eleccions autonòmiques i municipals.