AE-Agró s’unix a este acte de protesta convocat per la plataforma NAC
Treballar en la conservació dels ecosistemes és clau per tal de combatre el canvi climàtic i frenar el declivi poblacional de la biodiversitat que puguen albergar. No obstant hi ha conflictes d’interessos en els territoris que a vegades dificulten estes tasques i, fins i tot, contraposen els principis i les estratègies de sostenibilitat adquirides hui dia. En este sentit, la caça és una de les activitats socioeconòmiques més anacròniques i que, per tant, més controvèrsia genera pels seus impactes socials, econòmics, ecològics i polítics. Des d’AE-Agró, com a entitat d’utilitat pública que treballa per la defensa de la natura i el nostre territori, sense fer distincions entre els éssers vius i el seu dret a l’existència, volem posicionar-nos al costat del gran moviment ciutadà que s’està organitzant este diumenge 6 de febrer en contra de la caça.
L’ocupació dels espais naturals protegits sota la consideració de la caça com una activitat que contribueix a la conservació i restauració de les poblacions de les espècies catalogades cinegètiques, tal com la llei autonòmica establix, considerem que és un dels problemes d’ordenació territorial que l’administració hauria d’abordar.
Primerament perquè tenint en compte l’actual context d’emergència climàtica, la gestió de la biodiversitat hauria de dur-se a terme de manera explícita des de les institucions competents, a través de plans actualitzats, segons les condicions particulars de cadascun dels ecosistemes a intervenir. En lloc de deixar-la en mans dels caçadors.
De fet, la mala gestió de la caça ha dut a la quasi extinció d’algunes espècies, a més a més amenaçades per la pèrdua d’hàbitat, tal com actualment succeïx amb la tórtora europea (Streptopelia turtur).
També convé subratllar els impactes socioeconòmics en els espais on està permesa la caça, degut a la inseguretat que provoca en la resta de persones que els visiten per gaudir del paisatge, la tranquil·litat i la bellesa que ens brinda la natura. Sense oblidar els accidents i les pèrdues humanes associades a l’activitat, així com la falta d’informació al respecte.
En conseqüència creiem que, com ja hem denunciat altres vegades des de la nostra Comissió de Territori, la regulació valenciana de l’activitat cinegètica dista molt de l’eficiència, resultant a més a més poc transparent. En este sentit, no s’actualitzen els plans tècnics de cacera, no es publiquen llistes de la quantitat d’espècies capturades ni tampoc existeix un control exhaustiu de l’activitat exercida. El que sí que sabem i del que tenim constància és que cada any arriben moltíssimes espècies protegides als centres de recuperació de fauna abatudes a tirs.
És per tot això que des d’AE-Agró volem mostrar públicament el nostre rebuig a l’exercici descontrolat d’esta activitat que segresta biodiversitat i que lliura de tot tipus de drets als animals, reforçant la perspectiva antropocentrista que ens du al conjunt de la societat a la vora de l’abisme. I donem el nostre suport a la manifestació d’este diumenge 6 de febrer, convocada per la Plataforma NAC (No A la Caza) en 40 ciutats diferents del territori espanyol. Us animem a totes i tots a sumar-vos a la protesta, que en València començarà a les 12.00 hores en la plaça Tetuán. No a la caça!