8.000 ciutadans ens manifestem en defensa del territori
El passat dissabte, 11 de maig, 8.000 persones ens vam manifestar pels carrers del centre del Cap i Casal sota el lema “València no està en venda, protegim el territori, defensem l’habitatge”. La manifestació, convocada per més de 140 col·lectius de la Capital del Túria i de la seua àrea metropolitana, tenia com a objectiu demanar la paralització dels projectes urbanístics que pretenen destruir més territori, així com lluitar contra l’especulació amb l’habitatge. Amb este repte, milers de ciutadans vam eixir al carrer per a denunciar que el territori i l’habitatge són una necessitat bàsica i no mercaderies.
La manifestació convocada per “València no està en venda”, campanya en la qual participa Acció Ecologista-Agró, va començar el seu curs al Parterre. La marxa va estar encapçalada per un tractor que servia d’equip de so des d’on clamar consignes i posar música combativa. La manifestació va discórrer pels cèntrics carrers de La Pau, Poeta Querol i Barques, on el col·lectiu Entrebarris va estendre un panel davant la seu del Banco Santander recopilant cartells de “compro casa”.
Amb esta acció es volia denunciar que bancs i immobiliàries tenen com a veritable objectiu especular amb les nostres cases. Durant la manifestació, a més a més, es va animar als participants a penjar cartells serigrafiats al moment on es denunciava també esta dinàmica immobiliària. La pegada de cartells va ser constant durant tot el recorregut de la protesta.
Quan vam arribar a l’Ajuntament de València, la Plataforma d’Afectades per l’Habitatge (PAH València) va llegir un escrit on es va denunciar que, una dècada després del seu naixement, continua havent-hi un gran nombre de desnonaments als quals no se’ls posa solució. El manifest de la PAH València va reivindicar també la necessitat d’un parc públic d’habitatge, que hauria de construir-se a part de l’estoc buit que acumulen els bancs rescatats.
Finalment, després de passar per llocs emblemàtics, hui venuts al turisme, del centre com el Mercat Central, la Plaça del Tossal o el carrer Cavallers, la manifestació va acabar a la Plaça Manises, davant de l’edifici de la Generalitat Valenciana. En este punt, dos portaveus van llegir el manifest de cloenda, on a banda de denunciar la situació del model de ciutat actual, els seus plans de destrucció del territori i la situació de l’habitatge, van reivindicar el paper de la campanya i dels col·lectius participants i van animar a començar a organitzar-se als barris per a decidir un nou model de ciutat.