La mar ens retorna allò que no és seu i reclama el territori usurpat
Glòria ha colpejat amb força el litoral de Dénia (La Marina Alta, Alacant), on ha arribat fins i tot a destruir alguna casa en primera línia. Este temporal, a més a més, ha tret una impressionant marea de fem i residus que ara romanen a la platja, després de passar anys submergits a la Mediterrània. La mar ens ha retornat tot allò que no és seu: plàstics, microplàstics, pneumàtics vells… I ens reclama el territori de la seua propietat que li ha sigut usurpat per a la construcció de passejos marítims i cases. Ho desocupem el litoral de manera ordenada i planificada o ho farà la mar a colp de temporal.
Una enorme marea de plàstics, microplàstics i fins i tot pneumàtics. Això és el que ha llançat a la platja de Les Deveses, a Dénia (La Marina Alta, Alacant), la ressaca del temporal Glòria. Tots estos residus són una clara evidència de la profunda contaminació que patix la Mediterrània i que ara Glòria ha tornat a les nostres costes.
De fet, les restes d’organismes marins adherits als pneumàtics que ara romanen a la platja de Les Deveses demostren que estaven a la deriva des de fa dècades. Com explica el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Marina, els residus que Glòria ha tret a la superfície constaten a gran escala la preocupant contaminació que patix la nostra mar. La Mediterrània ens ha retornat tot allò que no és seu i ens ha tret els colors.
Per això, des del col·lectiu d’AE-Agró La Marina defensem la necessitat d’una neteja dels fons marins de la comarca, atesa la ingent quantitat de fem que este temporal ha deixat en les nostres platges. De fet, ja li hem plantejat esta possibilitat a l’Ajuntament de Dénia, que s’ha mostrat receptiu a esta iniciativa.
La mar ens reclama el seu territori
A més a més de la problemàtica dels residus submarins, Glòria també ens ha recordat que la Mediterrània, amb cada temporal, ens reclama el territori de la seua propietat que li ha sigut usurpat per a la construcció de passejos marítims i cases. Glòria ha colpejat amb força el litoral de La Marina, on passejos i una gran quantitat d’habitatges han patit la fúria de les ones de la mar.
Com denuncia AE-Agró La Marina, durant les últimes dècades s’ha ocupat massivament i sense cap trellat el litoral. La majoria d’estos habitatges no s’haurien d’haver construït mai. I ara toca reflexionar i decidir què fer amb ells. Nosaltres ho tenim clar: cal desocupar la costa a través d’expropiacions, indemnitzacions o bescanvis de terrenys.
Esta pot ser una solució costosa des del punt de vista econòmic. Però, a mitjà i llarg termini, resultarà més barata que construir espigons i esculleres i que realitzar aportacions artificials d’arena. Unes aportacions que servixen per a ben poc, ja que el pròxim temporal s’engolirà de nou les platges i s’emportarà l’arena. Més encara si tenim en compte que, amb el Canvi Climàtic que ja patim, els temporals seran cada vegada més freqüents i durs.
Esperem que les nostres recomanacions siguen ateses. De fet, ja hi ha municipis, com és el cas de Bellreguard (La Safor, València), que han pres la decisió d’eliminar el seu passeig marítim, que va ser devastat per Glòria, per a restaurar el seu sistema dunar, que al final és la defensa natural que tenen les nostres platges davant els temporals.