Recuperem La Punta!!! Volem Horta productiva!!!
Fa poc més d’un any el Consell va declarar l’Emergència Climàtica i va afirmar que amb esta declaració es pretenia “assumir la responsabilitat de fer front a la crisi ecològica escoltant les demandes de la societat civil”. Mentrestant, seguien actius múltiples projectes que acabaven amb gran part de L’Horta valenciana. L’ampliació de la V-21, que s’ha demostrat totalment innecessària, va suposar la desaparició de molts quilòmetres del pulmó verd que suposa L’Horta activa del nostre territori, així com l’enderrocament d’alqueries centenàries, com la de Bayarri o el Forn de Barraca.
A l’altre costat de la ciutat de València, en La Punta, es lliura des dels anys 90 una gran batalla veïnal i ciutadana contra l’especulació urbanística, que va començar quan el Partit Popular (PP) va decidir construir una ZAL (Zona d’Activitats Logístiques) per al Port de València en un terreny d’Horta productiva i on vivien diferents famílies, que van ser deportades, arrancades de les seues cases, de la seua Horta i de la seua forma de vida.
Però, el mal no va ser només personal, sinó també patrimonial i ecològic. Enfront de la impotència del veïnat, que es va organitzar en la plataforma La Unificadora per a plantar cara a esta barbàrie, les màquines van arrasar amb tot: alqueries, Horta, cultius, séquies… convertint un terreny fèrtil en un desert. En 2015 este projecte va ser paralitzat pel Tribunal Suprem (TS).
El mal ja estava fet, part de les persones expulsades de les seues cases havien mort, el patrimoni arquitectònic i ecològic havien desaparegut, però sorgia l’oportunitat de tornar a produir en L’Horta.
Fins que en 2017, el Govern del Botànic, format per PSPV-PSOE i Compromís, reactiva la ZAL, oblidant els principis progressistes, la protecció del medi ambient i la lluita contra l’especulació urbanística que tant defensaven quan estos partits es trobaven en l’oposició. L’1 de maig de 2020 vam poder llegir en la premsa que l’Ajuntament de València donava llum verda a la ZAL i n’hi havia un termini d’execució de 8 mesos.
El passat dissabte, 10 d’octubre, Marfull-Acció Ecologista Agró i el col·lectiu Forn de Barraca vam desplegar una pancarta gegant amb el lema “Recuperem La Punta. No a la ZAL” en un edifici abandonat de Sociópolis, una altra mostra més de l’urbanisme salvatge, esta volta en La Torre, que ha caracteritzat al País Valencià en diferents èpoques de la seua història. Confiem que la lluita ciutadana aconseguirà que en La Punta es recupere L’Horta productiva, tan necessària per a la ciutat i el Planeta.
Si realment el Consell vol fer front a la crisi ecològica escoltant les demandes de la societat civil, li demanem, exigim, que no pinte de verd amb quatre arbres un projecte que mata L’Horta. Que escolte la veu de la ciutadania que reclama Horta productiva. Recuperem La Punta. No a la ZAL!!!