Reunió de la Coordinadora per la Protecció de Les Moles amb el vicepresident segon del Consell pel recurs a la sentència del TSJ
El passat dimecres, 15 de gener, Rubén Martínez Dalmau, vicepresident segon del Consell, es va reunir amb la Coordinadora per la Protecció de Les Moles, representada en esta entrevista per portaveus d’Unió Gremial, Intersindical Valenciana i Acció Ecologista-Agró. Com li vam manifestar a Martínez Dalmau, en la Coordinadora ens preocupa que el termini per a interposar el recurs contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) avança i la Generalitat Valenciana manté un mutisme absolut sobre el tema.
Durant la reunió, Rubén Martínez Dalmau, vicepresident segon del Consell, va afirmar que “Puerto Mediterráneo no és compatible amb el model que s’està impulsant des del Consell, que un macrocentre així entra en contradicció amb la situació d’Emergència Climàtica en què vivim, que el full de ruta del Consell no passa per potenciar este tipus de superfícies comercials i que, a més a més, no és un model de futur, ja que en altres latituds, com la costa est americana, ja han canviat de model perquè aposten per centres comercials urbans i de pocs comerços”.
El vicepresident va explicar que va mantindre una reunió amb Juan Antonio Sagredo, alcalde socialista de Paterna (Horta Oest, València), perquè li explicara el projecte de Puerto Mediterráneo. I, segons Martínez Dalmau, d’esta entrevista “vaig eixir encara més convençut del que estava que no s’havia de fer”.
Respecte al recurs, Dalmau va dir que “confia que l’Advocacia de la Generalitat done via lliure al recurs” i que creu que la Generalitat “respectarà la decisió de l’Advocacia”. En este sentit, José Ordóñez, portaveu de la Coordinadora, va manifestar que “la ciutadania no entendria que la Generalitat no interposara el recurs per a defensar precisament este model diferent, tant urbanístic com comercial”.
D’altra banda, Ordóñez també va destacar que la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) fa aigües per moltes parts, ja que, en obligar la Generalitat a exigir a la promotora la correcció de diversos aspectes del projecte, està acceptant el projecte, que és justament el contrari del que marcava l’estudi ambiental. “Si la Generalitat vol defensar la seua negativa al projecte, ha de recórrer”, va afirmar Ordóñez.
D’altra banda, Francesc Ferrer, president d’Unió Gremial, va destacar que Puerto Mediterráneo s’arrossega des que Isabel Bonig va signar l’expedient un dia abans d’anar-se’n de la Conselleria per haver perdut les eleccions. I que este projecte respon al model de l’especulació urbanística, perquè implicaria requalificar un sòl no urbanitzable com a urbanitzable i multiplicar exponencialment el seu valor. D’altra banda, va recordar que les dades d’ocupació a Saragossa són inqüestionables: “abans de Puerto Venecia l’atur se situava en el 5,6%, i després va pujar fins al 16%. És clar que Intu no va contribuir a crear treball, sinó a destruir-lo”.
També Manuela Latorre, d’Intersindical Valenciana, va destacar que “cal pensar en la salut i en la qualitat de vida de la ciutadania, i protegir espais naturals prop de nuclis urbans densament poblats per a potenciar un oci no consumista i saludable”.
Dalmau va asseverar que compartix estos plantejaments i que ho ha demostrat ja en diferents mitjans. Per exemple en À Punt, on va mostrar públicament la seua oposició al macrocentre d’Intu. Des de la Coordinadora li vam animar a seguir esta defensa i a continuar treballant perquè el Consell interpose el recurs i puga continuar tramitant altres iniciatives com l’ampliació del Parc Natural del Riu Túria, amb tot l’espai natural de Les Moles, o el Pla d’Infraestructures Verdes, que també inclourà este paratge natural de Paterna.
L’Aliança per l’Emergència Climàtica denuncia la incoherència de l’Ajuntament de Paterna amb Puerto Mediterráneo
L’Aliança per l’Emergència Climàtica, entitat en la qual també participa Acció Ecologista-Agró, es va reunir el passat dimarts, 14 de gener, amb la regidora de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Paterna, Núria Campos. La regidora va informar de les iniciatives que està posant en marxa el consistori per a reduir emissions de CO2. Per exemple, adquirir autobusos híbrids i incloure’ls en noves licitacions, comprar cotxes elèctrics i híbrids o realitzar un nou pla de mobilitat.
Pe a l’Aliança, estes iniciatives no són suficients, ja que l’Emergència Climàtica requerix un pla global. Especialment en un municipi com Paterna, on hi ha una problemàtica molt complexa que cal abordar amb accions planificades i objectius definits. Per a l’Aliança, la signatura del Pacte d’Alcaldes per l’Energia i el Clima per part de Sagredo i l’aprovació de la moció per la qual es declara Paterna en Emergència Climàtica impliquen uns compromisos molt ambiciosos de reducció d’emissions i de canvi profund en el municipi.
De fet, com va assenyalar Cuca García, membre de l’Aliança, “Paterna té per davant desafiaments molt importants. Per a reduir emissions, a més a més de renovar la flota de cotxes i autobusos municipals, és necessari aconseguir millors freqüències de metro perquè no faça falta agafar el cotxe. I també potenciar un urbanisme diferent, amb més zones per als vianants i una mobilitat que prioritze els desplaçaments a peu i amb bicicleta, amb itineraris segurs per a escolars, unes vivendes renovades amb bons aïllaments i amb millors sistemes de ventilació… En definitiva, repensar moltes coses per a reduir els nostres impactes en el medi”.
L’Aliança va traslladar a Nuria Campos la necessitat que tots estos aspectes, i també temes fonamentals per a augmentar la resiliència al Canvi Climàtic com és el bon manteniment de les masses forestals, incloent-hi l’arbratge urbà, o una política de residu 0, puguen ser incloses en un pla municipal. Pla que es va demanar que siga participatiu perquè el teixit ciutadà i associatiu puga aportar idees. A més a més, cal que el pla tinga objectius clars i valorables perquè tota la ciutadania puga saber com s’avança en la consecució dels objectius i el que queda per aconseguir.
D’altra banda, l’Aliança també li va plantejar a Nuria Campos la incoherència que suposa per al seu ajuntament no haver-se oposat al macrocentre Puerto Mediterráneo, ni voler presentar un recurs com a part interessada quan este projecte allunyaria Paterna de tots els objectius de reducció d’emissions i d’impacte en el medi que es puga plantejar com a municipi. Perquè este macrocentre suposaria eliminar una gran massa boscosa com són Les Moles i augmentar exponencialment les emissions de CO2 amb els milions de desplaçaments que comportaria. I també perdre per sempre l’oportunitat de tindre un gran espai d’oci sostenible i no consumista en l’àrea metropolitana.