La plataforma demana al Consell que faça entrar en raó la ministra
Membres de la plataforma No+Bypass s’han concentrat hui, 17 de juny, davant el Palau de la Generalitat, coincidint amb la reunió setmanal de l’executiu autonòmic, per a demanar al Govern del Botànic que es plante davant la ministra de transports, Raquel Sánchez, perquè, igual que va parar l’ampliació del Prat, faça el mateix ara amb la duplicació del bypass.
La plataforma No+Bypass, de la qual forma part Acció Ecologista-Agró, ha demanat a Puig, Oltra i Illueca que es posicionen sobre esta duplicació, cosa que ja han fet diputats i diputades de Compromís i d’Unides Podem i alts càrrecs de les conselleries de Medi Ambient i de Territori, amb els quals s’han entrevistat membres de la plataforma i que s’han mostrat molt crítics amb el projecte. Rosa Mas, present en la concentració i membre de la plataforma, ha ressaltat que “en les diverses entrevistes, els alts càrrecs de la Generalitat coincideixen que la duplicació del bypass no hauria de realitzar-se, però no tenen la valentia de traslladar-ho ni al Ministeri ni a instàncies superiors”.
La duplicació d’esta infraestructura, projectada en el tram de 23 km de Puçol a Riba-roja de Túria, passaria dels sis carrils actuals a dotze, i suposaria uns greus impactes ambientals. El que ara es denomina “obres de millora de la seguretat i integració ambiental i paisatgística”, es va dir quan es va projectar “Segon bypass”, perquè en realitat suposa realitzar un altre bypass paral·lel a l’actual. Però el Ministeri va canviar el nom al projecte posteriorment per a eludir una legislació ambiental molt més restrictiva per l’emergència climàtica en la qual ens trobem. Antonio Domingo, membre de la plataforma i present en la concentració, afirma que “este canvi de nom al projecte va suposar que la declaració d’impacte ambiental fora molt més laxa, però, sobretot, que es planificara una nova autovia quan tot l’esforç inversor per a mercaderies ha d’anar orientat al ferrocarril”.
Què fer per a evitar les retencions que es produeixen als matins en el by pass?
La plataforma No+bypass sap que les retencions suposen una molèstia per a les persones usuàries de l’autovia, però reiterem que les retencions es podrien solucionar amb una reducció de la velocitat màxima, amb controls per radar i amb restriccions als camions per a avançar en determinats trams. Tant els estudis consultats com la posada en marxa de mesures similars corroboren esta proposta.
“L’avinguda de les Corts Valencianes a la seua entrada a València se saturava tots els matins, i a partir de la reducció de la velocitat màxima a 80 km han desaparegut. Això demostra que reduir la velocitat augmenta la capacitat de les vies i contribueix a la fluïdesa del trànsit. Estes mesures, juntament amb la millora dels accessos per a determinats polígons com La Fuente del Jarro i altres -que es quedarien més aïllats amb la duplicació- i centrar l’esforç inversor en el tren són les que fan falta, i no fer una obra amb tantíssims impactes com un altre nou bypass”, afirma Antonio Domingo.
Sintonia amb la Mancomunitat de l’Horta Sud
Per a nosaltres és una bona notícia que la Mancomunitat de l’Horta Sud també s’opose a la duplicació de la pista de Silla, ja que el Ministeri addueix per a justificar els dos projectes que vol millorar la seguretat i evitar accidents, quan cap dels dos projectes està avalat per dades que corroboren que hi ha més sinistralitat. Concretament, les dades desmenteixen que en el tram del bypass que es vol duplicar hi hagen més accidents, ja que la sinistralitat per vehicles circulant és inferior a la mitjana. Segons dades del Ministeri, entre 2016 i 2020 van haver-hi 5.522 morts en les vies interurbanes espanyoles; si s’aplica el percentatge del 0,088%, que és la proporció que correspon a aquest tram de 23 km en relació als 26.400 km de la RCE, hi hagueren hagut en aquest tram 4,85 morts, i van haver-hi 3, és a dir, aproximadament un 38% menys.
* Organitzacions que formen part de la plataforma No+bypass: Greenpeace, Per l’Horta, Acció Ecologista-Agró, Ecologistes en Acció de València, Amigues de la Terra, Extinció/Rebel·lió, Aliança per l’Emergència Climàtica de València, Aliança per l’Emergència Climàtica de Paterna, l’Eliana i San Antonio de Benagéber, Coordinadora per a la Protecció de les Moles, Intersindical Valenciana, Per l’Horta de la Safor, Plataforma +Horta-Formigó, Associació de Godella en Lluita, Associació de Veïns de Museros, Associació de Veïns de la Canyada, Asociación Vecinal Urbanizaciones La Canyada, Associació Amics i Amigues de Vall de Flors (Bétera), Associació Círculo de Paterna.