Aprenen sobre la importància de conservar i protegir el riu
El passat dijous, 12 de gener, finalitzà el programa d’eixides emmarcades en el projecte pilot ‘Joves pel riu Palància: la geografia vora riu”. En total 340 alumnes de 6 instituts del Camp de Morvedre han tingut l’oportunitat de participar en esta activitat dirigida pels voluntàries sènior d’Acció Ecologista-Agró i, que s’ha dut a terme cada setmana de novembre, desembre i gener.
El Palància és un riu mediterrani que, en el seu tram final, roman sec la major part del temps. Condició que, sens dubte, ha afavorit que s’estenga entre la ciutadania una percepció desvirtuada de l’ecosistema, històricament utilitzat com abocador de fem i font inesgotable de recursos.
Canviar esta errònia perspectiva i dotar de coneixements i ferramentes a les noves generacions perquè siguen conscients de la valuositat del riu i puguen actuar per protegir-lo és el repte de ‘Joves pel riu Palància’. Una iniciativa, encetada per la Universitat de València (UV) i que compta amb la col·laboració d’Acció Ecologista-Agró i el CEFIRE de Sagunt, que recordem està dirigida a estudiants d’Educació Secundària i Obligatòria (ESO) i Batxillerat dels municipis de Canet i Sagunt.
Per assolir-ho, este projecte pilot contempla dins la seua programació formacions pràctiques impartides per voluntaris sènior d’Acció Ecologista-Agró, a través de les quals s’afavoreix una millor comprensió i adquisició de les dades e informacions impartides prèviamens des de les aules.
Concretament, unes visites guiades setmanals al riu durant els mesos de novembre, desembre i gener, gràcies a les quals un total de 340 alumnes de 3ri 4t de l’ESO i 1r de Batxiller, dels 6 instituts participants, han pogut aplicar l’aprenentatge de classe a la realitat del terreny i, per endemés, amb una perspectiva intergeneracional molt enriquidora.
Partint de la base de que per estimar, i per tant, protegir el Palància, primer s’ha de conéixer l’ecosistema, en cada eixida, els voluntaris d’AE-Agró han visibilitzat i posat en valor entre la joventut la biodiversitat, la geomorfologia o l’ocupació antròpica del riu amb que conviuen. Perquè sàpiguen quines són les seues característiques, com funciona i com podem influir en la seua correcta conservació.
Des d’Acció Ecologista-Agró estem molt contentes amb la implicació i la gran motivació de les estudiants dels instituts del Camp de Morvedre que han decidit formar part d’esta exitosa iniciativa, qui a més, per pròpia iniciativa, en diverses ocasions, durant les visites, han arreplegat els residus trobaven pel camí, ajuntant més de 200 kg de plàstics. També volem agraïr el compromís de les 24 professores i professors sense les quals no haguera estat possible el projecte ‘Joves pel riu Palància: la geografia vora riu’.