Exigim un nou model socioecològic que no comprometa la supervivència de la nostra vida i de les generacions futures
El 27 de setembre se celebra la Vaga Mundial pel Clima. A l’Estat espanyol la vaga compta amb el suport de més de 300 organitzacions, adherides al manifest publicat al juliol en defensa del futur, d’un Planeta viu i d’un món just. La vaga té com a objectiu exigir als governs mesures efectives davant l’Emergència Climàtica. Esta crisi climàtica és el major repte al qual s’enfronta la humanitat i, per este motiu i amb la finalitat de donar resposta a la magnitud del problema, la societat s’està coordinant globalment. Durant la setmana del 20 al 27 de setembre tindran lloc nombroses accions en multitud de municipis de tot l’Estat, que culminaran en mobilitzacions massives a tot el món el 27 de setembre.
Durant les últimes setmanes s’han dut a terme nombrosos gestos de suport a la Vaga Mundial pel Clima per part de diferents actors socials, de la comunitat científica i de l’artística, que reflectixen la necessitat d’abordar una transició ecològica urgent i justa. S’espera que estos gestos de suport es redoblen en les pròximes setmanes i que servisquen d’al·licient per a cridar a la participació a tota la societat en les accions convocades. Accions en forma de manifestacions, vagues estudiantils i de consum, tancaments de llocs de treball, mobilitzacions i concentracions en els centres de treball i als carrers… Un gran crit comú i unitari en la lluita climàtica.
La crisi climàtica, conseqüència directa del model de producció extractivista, basat principalment en l’ús de combustibles fòssils i del consum globalitzat actual, posa en risc la supervivència humana i la d’un gran nombre d’altres espècies i ecosistemes, afectant especialment les poblacions més empobrides i vulnerables.
Des de fa dècades la comunitat científica alerta de la deterioració d’un gran nombre d’ecosistemes, tant terrestres com marins, així com del punt de no retorn enfront del Canvi Climàtic. Els recents informes sobre l’estat de la biodiversitat de l’IPBES (Plataforma Intergovernamental de Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics) assenyalen que prop d’un milió d’espècies entre animals i plantes es troben a la vora de l’extinció com a conseqüència de les activitats humanes. Així mateix, l’últim informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), publicat l’agost passat, assenyala que la reducció de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle de tots els sectors és l’única manera de mantindre el calfament global per davall dels crítics 1,5 °C.
No respondre amb suficient rapidesa i contundència a l’Emergència Climàtica, ecològica i civilitzatòria suposarà la mort i l’augment de la pobresa extrema per a milions de persones, a més a més de l’extinció de moltes espècies i, fins i tot, d’ecosistemes complets.
Per tot això, i en defensa del present i del futur d’un Planeta viu i d’un món just, les persones i col·lectius signants del manifest efectuem una crida a tota la societat (ciutadania i diferents actors socials, ambientals, de cooperació, sindicals…) perquè el pròxim 27 de setembre s’unisquen a les diferents mobilitzacions previstes: vaga estudiantil; vaga de consum per a construir estratègies de consum alternatiu que respecten els drets, la vida i els límits biofísics del planeta; i vaga laboral en el sector de l’ensenyament andalús convocat per CGT. Així mateix, organitzacions sindicals convocaran assemblees en els centres de treball per a demanar mesures de transició ecològica i justa en les empreses; mentre que algunes organitzacions ecologistes i socials realitzarem un tancament de 24 hores de les nostres oficines i instem a altres actors a un tancament total o parcial durant el desenvolupament de la manifestació.
Les organitzacions i plataformes convocants fem a més a més una crida a tota la població perquè en les oficines, col·legis, ajuntaments i altres llocs de treball es realitzen concentracions simbòliques de quatre minuts i 15 segons, entre les 11:00 i les 12:00 hores del matí del 27 de setembre. Un acte que servisca de reflexió entorn del gran senyal d’alarma que va suposar aconseguir el mes d’abril passat una concentració de partícules de diòxid de carboni en l’atmosfera de 415 ppm (parts per milió), nivell que no es registrava des de feia tres milions d’anys.
Este manifest, que compta ja amb el suport de més de 300 organitzacions, entre elles Acció Ecologista-Agró, és sol el començament. En les pròximes setmanes es demanarà el suport individual d’aquelles persones que vulguen sumar-se a l’exigència d’adoptar col·lectivament les mesures necessàries per a enfrontar la crisi ecològica i social actual.
Les organitzacions signants del manifest demanem que es declare de manera immediata l’Emergència Climàtica i que es prenguen les mesures concretes necessàries per a reduir ràpidament a zero les emissions netes de gasos d’efecte d’hivernacle. Exigim un nou model socioecològic que no comprometa la supervivència de la vida tal com la coneixem.