Demanem que no es desmantelle la normativa que protegix l’aigua a Europa
Els Directors de l’Aigua dels Estats membres volen modificar la normativa més important que protegix l’aigua a la Unió Europa (UE): la Directiva Marc de l’Aigua (DMA). Esta modificació suposaria un dur colp a la política ambiental de la UE. Per això, 136 entitats de la societat civil, entre elles Acció Ecologista-Agró, hem mostrat el nostre suport a la norma europea que protegix les fonts d’aigua per a la natura i la societat. Ho vam fer el passat dimecres, 13 de febrer, en un acte celebrat a la sala Europa de la seu de la Comissió Europea (CE) a Madrid. Reclamem al Ministeri de Transició Ecològica que protegisca la DMA!!!
El pròxim 4 de març es tanca el termini de la consulta pública oberta per la Comissió Europea (CE) sobre Directiva Marc de l’Aigua (DMA). Este és l’únic moment en què la ciutadania pot participar per a donar la seua opinió sobre si és necessari o no revisar el seu contingut. Durant este procés, els Directors de l’Aigua dels Estats membres han presentat uns arguments per a modificar la DMA que busquen ampliar els terminis més enllà del 2027 i retardar així la posada en marxa de les mesures per a protegir i millorar l’estat de les aigües europees. També volen modificar la norma per a evitar incórrer en sancions per incomplir els objectius ambientals que planteja esta legislació. En canvi, la societat civil defenem mantindre la DMA forta i ambiciosa per a protegir els rius, les zones humides i els aqüífers.

“Amb esta posició conjunta volem mostrar l’ampli consens social en defensa de la DMA i enviar un missatge clar a les autoritats espanyoles i europees sobre l’eficàcia i validesa d’esta norma per a protegir els ecosistemes aquàtics. Actualment s’està debatent si la DMA és adequada. Ara més que mai cal mantindre-la forta i ambiciosa per a protegir les nostres fonts d’aigua”, afirma Rafael Seiz, especialista del programa d’Aigua de WWF Espanya.
Les raons per a modificar la DMA, a més a més, contradiuen a la conclusió a la qual va arribar la CE en una avaluació intermèdia, realitzada en 2012, on afirmava que esta norma era adequada per al seu propòsit i que els esforços havien de dirigir-se a millorar i estendre la seua aplicació per part dels Estats membres. Així mateix, durant este període de revisió de la norma, els Estats membres no han seguit el procés formal que establix la CE per a debatre els arguments.
“La DMA ha de mantindre els seus objectius i calendari perquè urgix avançar en la gestió sostenible de l’aigua en el procés polític, econòmic, social i ambiental de mitigació i adaptació al Canvi Climàtic”, afegix Mariano Sanz, Secretari de Medi Ambient i Mobilitat de CCOO.

Les xifres sobre la situació de les aigües europees són molt preocupants: el 60% dels rius, zones humides i aqüífers d’Europa estan en mal estat, mentre a Espanya més del 40% estos no estan en bones condicions. Les pressions lligades a l’agricultura són una de les principals causes del mal estat dels ecosistemes aquàtics i els aqüífers en la Unió Europea (UE).
En lloc de prendre mesures per a protegir els nostres ecosistemes aquàtics, els Estats membres estan aprofitant este moment per a demanar rebaixar la protecció de l’aigua, com una forma fàcil d’eludir els compromisos assumits amb la DMA, una de les normatives més ambicioses de la UE. Les organitzacions de la societat civil llancem el missatge que la DMA és adequada per al seu propòsit i per això les autoritats han de dedicar-se a defensar-la i aplicar-la en tota la seua extensió.
“Des de l’aprovació de la DMA l’any 2000, els països no han dedicat l’esforç i les mesures suficients per a recuperar els rius, els aqüífers i les zones humides en els terminis i de la forma establits per esta normativa. La recuperació dels ecosistemes aquàtics i l’ús racional dels recursos hídrics que propugna esta norma europea són fonamentals. No necessitem modificar la DMA, sinó aplicar-la de forma correcta”, apunta María Soledad Gallego, de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua.
