Article d’opinió del nostre company Miquel Aguilar
Fa uns dies i en diversos àmbits el director de Lafarge-Holcim de Sagunt (Camp de Morvedre, València) ha informat de les millores que l’empresa està duent a terme per tal de reduir la contaminació. Entre d’altres, han llevat els muntons de terres vàries del costat dels arbres junt amb la carretera del Polígon Sepes, que els dies de vent empolsegaven els barris veïns i, a més a més, han tirat un producte que segella la pols. També han posat filtres secundaris al llarg del procés de producció, en particular a les cintes transportadores, i un monitor a la sala de control per tal d’observar diferents punts de la fàbrica.
Este monitor és per si es produïx una avaria poder respondre de manera més ràpida. També han comprat una mena de robot que, en cas de fuita, fa una pantalla de vapor d’aigua que absorbix les partícules de pols. L’empresa ha fet el que calia implementant estes mesures un any després de l’episodi de contaminació i pols que recolliren els mitjans de comunicació i pel qual veïnes de les cases més properes a la fàbrica protestaren públicament.
També diverses entitats com Acció Ecologista-Agró o la presidenta de la Federació Veïnal de Sagunt manifestaren la seua preocupació. Davant de les protestes, la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient va intervindre posant mesuradors de partícules, que no existien. Cal felicitar a tots i totes els que participaren en la protesta social, a les famílies preocupades per la salut dels seus fills i filles a l’escola i també a l’administració, tant municipal com autonòmica, per la tasca de control.
Les mesures que l’empresa Lafarge-Holcim ara posa en marxa demostren que les protestes tenien molta raó de ser i sens dubte han ajudat que de manera relativament ràpida es posen en funcionament: com se sol dir “qui ni plora no mama”. Este resultat és el que importa i s’ha aconseguit a pesar de moltes dificultats i entrebancs, en particular les acusacions, per part de la secretària general de Comissions Obreres de la comarca, de manipulació i d’haver generat “de manera artificial una alarma social”, dirigides contra les entitats i administracions que actuaren.
Estes mesures no solucionaran tots els problemes de contaminació i pols de l’empresa. De fet, alguns veïns manifesten que els problemes de pols encara continuen. I ha de ser així, ja que encara hi ha muntons de materials sense tancar en naus, a la zona del forn de ciment blanc.
Per altra banda, Lafarge-Holcim ha anunciat mesures per a reduir la contaminació en Europa, en consonància amb els objectius de la Unió Europea de combatre l’escalfament global. Per a Espanya han anunciat unes inversions de 20 milions d’euros en el període 2019-2022. Els objectius són canviar la pedra calcària, que s’extrau de les pedreres, per altres materials amb menys carbono, introduir nous tipus de clínquer i menys clínquer en el ciment. A més a més substituir combustibles fòssils per combustibles alternatius que continguen biomassa.
Veurem quina és l’efectivitat de totes estes mesures per tal de reduir la contaminació. Perquè, per exemple, la substitució de combustibles fòssils per altres com plàstics, neumàtics, olis industrials… pot reduir el CO2 en els papers. Però, no en la pràctica i pot, per contra, augmentar la contaminació per productes tòxics i perillosos.
En definitiva, queda molt per fer en un camí que no serà fàcil però en el que les entitats ciutadanes i ecologistes estaran al peu del canó i en el que l’administració ha de complir el seu paper de vigilant.
Miquel Aguilar, membre del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre.
Este article va ser publicat pel diari Levante-EMV el 5 de febrer de 2020.