Exigim una transició energètica veritablement ètica i sostenible
El passat dissabte, 21 de gener, la ciutat de València va ser de nou l’escenari d’una gran manifestació que avançava al crit de ‘Renovables sí, però no així’. Organitzada per la Coordinadora Valenciana per una Ubicació Racional de les Energies Renovables, formada per 50 associacions de 40 municipis diferents, entre les quals es troba Acció Ecologista-Agró, aconseguí reunir milers de persones que exigiren una transició veritablement ètica i sostenible.
Vestides de negre amb crespons verds i sota el lema de ‘Renovables sí, però no així‘ denunciarem eixa matinada pels carrers del Cap i Casal que els macroplans eòlics i fotovoltaics programats trien els llocs més barats de l’interior, sense comptar amb les preocupacions i l’opinió de la ciutadania. Responent només als interessos econòmics de grans empreses i fons d’inversió, que estan creant una bombolla especulativa, sens dubte en detriment dels pobles i els entorns naturals que ens queden.
Estem davant una “transició” que no pot qualificar-se de sostenible, que és injusta i ineficient. Motiu pel qual Acció Ecologista-Agró junt amb la resta d’associacions assistents demanarem que es paralitze este model plantejat pel Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic i per la Generalitat Valenciana i que s’aposte per unes energies renovables ètiques de veritat.
En este sentit, com va apuntar el portaveu de la Coordinadora per una Ubicació Racional de les Energies Renovables, Julio Rodrigo, en lloc de destruir zones agrícoles, per què no pensem en zones degradades o urbanitzades d’igual manera que fan en altres països? Hi ha alternatives per a ubicar les fotovoltaiques com són les autovies, carreteres, abocadors, teulades, façanes, zones sense cultius… prop de les zones urbanes, on més energia es consumeix, sense causar afeccions sobre el medi ambient.
La gravetat de la crisi que vivim exigeix innegablement un canvi en les principals fonts d’energia que utilitzem, però ha de basar-se en l’eficiència i l’estalvi. Ha de respectar els ecosistemes i les zones protegides i planificar-se territorialment amb la participació de la ciutadania. Valorem positivament la presència i el suport de la consellera de Transició Ecològica, Isaura Navarro, a les nostres reivindicacions i esperem dels nostres governants que cesse el balafiament de diners públics per destruir indiscriminadament el nostre territori en nom de la lluita contra l’emergència climàtica i energètica.