Centenars de persones participaren en esta acció de protesta
Ahir, diumenge 27 de febrer, a les 12.00 hores, vora tres-centes persones vingudes de totes les comarques valencianes d’interior, en representació dels municipis afectats, es manifestaren a la Plaça de la Verge de València. L’objectiu era demanar a tots els grups polítics representats a les Corts Valencianes que s’impliquen en la modificació del decret 14/2020, que regula de manera poc eficient, i amb grans impactes ambientals i socioeconòmics, la implantació de les energies renovables al nostre territori. Este decret es pot modificar fàcilment si hi ha voluntat política, i resulta urgent fer-ho, en benefici de tota la societat valenciana i sense perjudicar a ningú.
En l’acte vam participar unes tres-centes persones vingudes de poblacions allunyades i vam desplegar pancartes en la Plaça de la Verge de València. Clamant així per la defensa d’un món rural viu i en contra de l’amenaça que l’errònia ubicació de les renovables representa pel medi ambient i per la salut, el benestar i el futur de les persones que habiten el món rural.
La Coordinadora valenciana per la ubicació racional de les energies renovables, de la qual AE-Agró forma part, amb este acte que va convocar, reclama un món rural viu i dinàmic, basat en un desenvolupament realment sostenible, diversificat, de base endògena i que aprofite les potencialitats del territori sense sobreexplotar-les ni destruir-les.
Un desenvolupament que preserve el medi ambient i el paisatge i que potencie activitats econòmiques diverses i compatibles amb eixa preservació. Com ara activitats tradicionals fonamentades en la producció ecològica, un turisme ben regulat i respectuós i activitats de millora, conservació i protecció dels ecosistemes. Però que està prou lluny de ser real gràcies a l’allau de projectes industrials energètics d’enormes dimensions ubicades en sòl no urbanitzable.
Els manifestants, vestits de negre, portant un taüt que representa la mort del món rural i acompanyats per una banda que interpretava una marxa fúnebre, demanàvem evitar eixa mort anunciada, en defensa d’un futur viu i amb més qualitat de vida i més oportunitats econòmiques.
Si s’atenen les nostres demandes i es millora el decret, s’evitaran els greus danys sobre l’agricultura, el paisatge i els ecosistemes forestals valencians. Pensem que cal una planificació i ordenació territorial més racional i eficient, amb un model de producció distribuït que hauria d’aproximar les instal·lacions generadores d’energia als municipis que més demanda tenen, en sòls urbans i urbanitzables.
Amb la qual cosa evitaríem el model de concentració en unes poques grans empreses que s’està produint i que implica molts centenars de km de línies elèctriques que travessarien les nostres comarques amb greus impactes sobre el territori, per no parlar de les grans pèrdues d’energia que es produirien pel transport d’electricitat a grans distàncies.
En este sentit, l’administració ha de garantir una planificació i una ordenació territorial basada en la racionalitat i no en els interessos econòmics d’unes grans multinacionals i fons d’inversió especuladors, que pretenen (perquè ho permet l’actual decret) ubicar les instal·lacions industrials allà on més barat resulta el sòl i no resulta més lògic.
L’actual regulació posa els interessos econòmics privats per damunt del medi ambient i de l’economia de la majoria dels ciutadans, i origina danys a la biodiversitat el paisatge i l’agricultura, amb greus repercussions negatives, socials i econòmiques, per a les comarques afectades.
Volem que es faça valdre la sostenibilitat, els interessos generals, el benestar del conjunt de la societat i la protecció del medi ambient de tots com a prioritats. L’administració no pot vendre a preu de saldo el territori valencià per a multiplicar de manera especulativa i desmesurada els beneficis d’unes poques grans empreses, que prioritzen els seus guanys a curt termini per damunt de tot.