Demanem al Ministeri que descarte el desdoblament de l’A-7
Les entitats, associacions i persones que hem consensuat este document, com és el cas d’Acció Ecologista-Agró, sol·licitem al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana la retirada del projecte de desdoblament de l’A-7 entre les localitats de Puçol (Horta Nord, València) i Riba-roja del Túria (Camp de Túria, València). Este projecte per a ampliar 23 quilòmetres del Bypass, que té un pressupost de 319.160.000 euros, partix de previsions incorrectes, contravé els compromisos de reducció d’emissions, incomplix el pla estratègic d’infraestructures i agreujarà la problemàtica de les inundacions.
El projecte de desdoblament de l’A-7 entre les localitats de Puçol (Horta Nord, València) i Riba-roja del Túria (Camp de Túria, València) partix de previsions incorrectes. De fet, es va originar en els anys de la bambolla immobiliària, amb unes previsions de creixement continuat d’un 1,5% anual entre 2009 i 2033, ignorant les dades reals que publica anualment el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, que mostraven que el trànsit havia descendit cada any, entre 2008 i 2013, a causa de la crisi.
L’estudi del trànsit de 2008 preveia un volum de 125.000 vehicles diaris per a 2018, i en 2021 s’han comptabilitzat 40.000 vehicles menys. I per a fer l’estimació per a l’any 2040 s’ha pres la referència dels 125.000 vehicles i no dels 85.000 reals. D’altra banda, no es va tindre en compte la situació d’Emergència Climàtica que ja llavors existia i que hui és encara més evident i urgent.
A més a més de partir de previsions incorrectes este projecte, que té un pressupost de 319.160.000, contravé els compromisos de reducció d’emissions contrets per l’Estat espanyol. El marc de polítiques d’energia i Canvi Climàtic 2021-2030 planteja com a objectiu de reducció d’emissions un 55% respecte a 1990 per a l’any 2030 a la Unió Europea (UE).
Incrementar la inversió en infraestructures per al transport per carretera, com és el cas de l’ampliació plantejada del Bypass, va en la direcció contrària a este objectiu perquè continua afavorint el transport per carretera, especialment de mercaderies, i, per tant, l’augment d’emissions.
En este sentit, cal denunciar que este projecte planteja un horitzó d’augment continuat de les infraestructures de carreteres. Cal recordar que a Europa el 18% de les mercaderies ja van per tren, mentre que a l’Estat espanyol esta xifra és de només el 4%.
Si les inversions continuen destinades a l’augment de les infraestructures per al transport de mercaderies per carretera, com és el cas de l’ampliació del Bypass, l’Estat no podrà complir l’objectiu de posar en marxa les xarxes transeuropees en el corredor mediterrani. Per això, s’hauria d’escometre amb urgència el Bypass ferroviari, amb accessos als polígons de La Font del Gerro a Paterna i de Riba-roja, i no la duplicació de l’A-7.
Un altre motiu de la nostra oposició a l’ampliació del Bypass és que este projecte incomplix el pla estratègic d’infraestructures. L’obra triplicaria l’amplària ocupada actualment, encara que no porta com a títol “Ampliació”, sinó “Millores funcionals i de seguretat viària i mesures d’integració ambiental de l’autovia A-7”. Este truc semàntic pretén burlar el Pla d’Infraestructures de Transport i d’Habitatge aprovat pel Govern en 2012, que descarta l’ampliació o creació de nou viari excepte per raons funcionals, de seguretat viària o ambientals. Encara que la sinistralitat és baixíssima en l’A7, i no justifica tampoc esta duplicació, han recorregut a esta estratègia per a no incomplir formalment este pla d’infraestructures.
De fet, este projecte empitjora la connectivitat i augmenta la perillositat del Bypass en punts concrets. El disseny previst elimina accessos des de les carreteres comarcals al viari central i, per exemple, empitjora i no soluciona els accessos al polígon de la Font del Gerro. A més a més augmenta la perillositat de la circulació tant en el viari central, per l’augment de la velocitat, com en les vies laterals.
A totes estes raons per a dir NO+Bypass cal sumar altres: este projecte implica contaminar més l’aire, impedir el drenatge d’aigües i segellar centenars d’hectàrees d’Horta productiva. La contaminació de l’aire causada pel trànsit té un impacte directe en la població, especialment en les malalties respiratòries, al·lèrgies i altres danys causats en la salut pública. Per això, no augmentar les infraestructures del transport per carretera i planificar el canvi modal a formes menys contaminants, com el ferrocarril, disminuirà estes patologies.
D’altra banda, si es fera l’ampliació de l’A-7, no hi hauria espai físic perquè es pogueren drenar les aigües en cas d’episodis de fortes pluges, possibles a llarg termini. Per tant, es planteja una cobertura per a un període de només 100 anys, amb el que s’ignora la tendència creixent en la qual s’alternaran períodes de sequera amb pluges intenses, que es produïxen cada vegada amb més freqüència.
Per tot el que s’ha exposat, el projecte de duplicació de l’actual Bypass tindria un fort impacte, ja que incrementaria el trànsit, amb l’augment d’emissions contaminants i d’efecte d’hivernacle; dificultaria la connectivitat; soterraria centenars d’hectàrees d’Horta productiva; afectaria la salut de les poblacions pròximes; i posaria en risc la seguretat en impedir el drenatge hídric.
En plena Emergència Climàtica, un Govern responsable ha de buscar les opcions que implementen altres formes de transport per a reduir vehicles i emissions, tal com es fa arreu d’Europa. Concretament, gestionant millor la velocitat, analitzant en temps real els vehicles en circulació i modulant les velocitats màximes.
També transferint mercaderies al ferrocarril i acabant el corredor mediterrani, disminuint els cotxes en circulació amb estratègies centrades a millorar les freqüències dels metros i autobusos, posant en marxa autobusos llançadora i interradials, millorant les infraestructures verdes per a fer de la bicicleta un mitjà de transport habitual, fent plans Renove per a bicicletes elèctriques…
Totes estes inversions són les que realment fan falta i no una inversió milionària per a continuar alimentant un model contaminant i depredador del territori. En conseqüència, sol·licitem al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana que paralitze este projecte per tots els motius exposats.
Este document compta amb el suport de les diferents associacions i entitats adherides a la Comissió No+Bypass en defensa del territori: d’Acció Ecologista-Agró, Joventut pel Clima València, Per l’Horta de La Safor, la Plataforma d’Afectats pel PGE d’Alboraia, l’Associació de Godella en Lluita, l’Associació de Veïns de Museros, l’Aliança per l’Emergència Climàtica de Paterna, l’Eliana i Sant Antoni de Benaixeve i de Greenpeace.