La plataforma veu contradictori que s’aprove una llei contra el canvi climàtic i que després es construïsquen infraestructures que destrueixen territori i augmenten les emissions de CO₂
La plataforma No+ByPass s’ha presentat públicament este dimecres 2 de febrer amb una roda de premsa a la porta de la delegació de govern de València. Formada per associacions veïnals, col·lectius ecologistes, entre les quals està Acció Ecologista-Agró, i entitats socials tenia concertada una reunió amb la Delegada del Govern el mateix dia i que, finalment, ha sigut ajornada per Delegació per problemes d’agenda. La plataforma vol fer arribar a Gloria Calero la seua oposició a un projecte que, segons el seu portaveu, part de previsions incorrectes, ja que van ser redactades abans de les successives crisi econòmica, climàtica i pandèmica. Amb unes previsions de creixement que no s’estan complint i que en estos moments són “irreals”.
La representant de la Plataforma, Laura Domingo, també ha criticat l’increment del risc d’inundació que generaria la duplicació de l’actual infraestructura. “En un territori tan castigat per episodis de pluges torrencials i la freqüència de les quals va en augment gràcies al canvi climàtic no podem permetre’ns posar més barreres a l’aigua”, ha manifestat. L’eliminació d’accessos i la desconnexió dels municipis de la xarxa viària per la barrera que suposaria la duplicació del bypass també preocupa les organitzacions veïnals afectades.
Per a Domingo és inaudit que s’aproven lleis contra el canvi climàtic i les emissions de CO₂ i que no obstant això es pretenga realitzar projectes que multiplicarien estes emissions i enterrarien paratges naturals i horta productiva sota l’asfalt. Una infraestructura que, a opinió de la plataforma No+ByPass, crearia un efecte anomenada, multiplicant les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i quedant obsoleta en pocs anys.
Segons la portaveu de la Plataforma, “la contaminació de l’aire causada pel trànsit tindria un impacte directe sobre la població, provocant l’augment de malalties respiratòries i al·lèrgies. A més, l’augment del soroll que, hui dia, ja resulta insuportable en alguns punts, dificultaria el descans de veïns i veïnes de les poblacions afectades”.
No+ByPass ha posat sobre la taula una sèrie d’iniciatives per a millorar la circulació en el bypass com el desviament de mercaderies a la xarxa ferroviària existent, la reducció de velocitat, l’impediment d’avançament de camions i les millores de les connexions entre l’A7 i altres vials. Mesures que s’ha demostrat, milloren la fluïdesa de carreteres en vies de saturació.
La Plataforma No+ByPass està estudiant portar la infraestructura a Europa ja que contravé els compromisos adquirits per Espanya. Segons la portaveu de l’organització, “el marc de polítiques d’energia i canvi climàtic 2021-2030 planteja com a objectiu de reducció d’emissions un 55% respecte a 1990 per a l’any 2030 a la Unió Europea. Incrementar la inversió en autovies va en la direcció contrària a este objectiu perquè continua afavorint el transport per carretera i, per tant, l’augment d’emissions”.
La plataforma que ja ha presentat un escrit demanant l’anul·lació del projecte, també demanarà a Gloria Calero, Delegada del Govern, en la pròxima reunió que exercisca el seu paper de coordinació entre les polítiques autonòmiques i estatals i impedisca esta aberració que atenta directament tant contra normatives europees, com contra lleis estatals i autonòmiques.