Enguany encetem este voluntariat ambiental al Tancat de la Pipa
El pròxim dimecres, 2 de juny, arranca una nova edició del Projecte Emys. Esta iniciativa de ciència ciutadana d’Acció Ecologista-Agró es va posar en marxa l’any 2010 amb el repte d’estudiar, conservar i recuperar poblacions de tortugues autòctones Concretament, de tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) i de tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) en marjals, rius i barrancs del País Valencià. El primer espai natural on es realitzarà este voluntariat mediambiental en 2021 serà al Tancat de la Pipa, l’àrea de reserva del Parc Natural de l’Albufera de València on va nàixer el Projecte Emys.
Del 2 a l’11 de juny, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró convoca cinc jornades de voluntariat mediambiental per al seguiment de la població de tortugues autòctones del Tancat de la Pipa. Esta àrea de reserva del Parc Natural de l’Albufera de València, que pertany a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), està sota la custòdia del territori d’AE-Agró i SEO/BirdLife, entitats que també tenim un conveni de col·laboració en el Tancat de la Pipa amb l’Ajuntament de València.
El primer voluntariat, que serà el dimecres 2 de juny a les 9.30 hores, consistirà a instal·lar les trampes amb les quals realitzarem l’estudi de la població de tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) i tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) del Tancat de la Pipa, població que va ser reintroduïda per AE-Agró en 2010. Les jornades d’estudi, seguiment i revisió de trampes seran el divendres 4 de juny, a les 9.30 hores; el diumenge 6 de juny, a les 10.00 hores; el dimecres 9 de juny, a les 9.30 hores; i finalment el divendres 11 de juny, també a les 9.30 hores.
Per a participar com a voluntària o voluntari en esta iniciativa de ciència ciutadana d’AE-Agró en el Tancat de la Pipa, t’has d’inscriure completant este formulari. Si vols vindre, afanya’t a apuntar-te perquè les places són limitades.
Quan finalitze en el Tancat de la Pipa, el Projecte Emys viatjarà al Riu Magre al seu pas pel Marquesat, la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, els Ullals de Senillera d’Albalat de la Ribera, la Llacuna del Samaruc d’Algemesí, la Marjal d’Almenara, el Riu Albaida al seu pas per Xàtiva, el Pont Sec del Barranc del Carraixet, l’Embassament d’Embarcaderos de Cofrents, el Barranc de l’Horteta de Torrent, el Riu Canyoles al seu pas per Moixent, el Barranc de Pelós al seu pas per Xiva i als municipis de Montserrat i Almansa per a estudiar les seues poblacions de tortugues autòctones.
De fet, actualment voluntàries i voluntaris d’AE-Agró del Camp de Morvedre i La Plana Baixa ja estan treballant en el seguiment de la població de tortugues de la Marjal d’Almenara, on enguany com a novetat el Projecte Emys també està actuant al terme municipal de Moncofa. I a Moixent, on encara no ha començat el seguiment, s’ha realitzat amb la col·laboració de l’ajuntament una jornada per a posar en valor la població de tortuga d’aigua del Riu Canyoles.
L’any passat, per culpa de la COVID-19, el Projecte Emys no va poder viatjar a tots estos barrancs, rius i marjals valencianes. Però, malgrat això, vam realitzar l’estudi i seguiment de poblacions en 10 espais naturals diferents, on vam aconseguir censar 35 tortugues autòctones: 15 tortugues d’estany europees i 20 tortugues d’aigua ibèriques.
Estes dues espècies autòctones estan protegides i, malauradament, amenaçades actualment per la destrucció del seu hàbitat, la contaminació de l’aigua i la competència d’espècies exòtiques invasores com la tortuga de florida (Trachemys scripta). De fet, en 2020 el Projecte Emys va retirar del medi natural 159 tortugues exòtiques i va localitzar 170 ous de Trachemys scripta.
Des d’AE-Agró volem agrair la col·laboració de totes les entitats i col·lectius que any rere any participen en esta iniciativa de ciència ciutadana, que compta també amb el suport de la Generalitat Valenciana. De fet, sense l’ajuda de Natura y Cultura Servicios Ambientales, l’Ajuntament de Torrent, Ambiens, la CHX, la Plataforma per a la Protecció i la Conservació de la Serra de Xiva, l’Ajuntament de València, el Grup d’Acció Mediambiental del Marquesat, Voluns Spain, l’Ajuntament de Sagunt, la Colla Ecologista de Massarrojos, el Club de Golf El Bosque, l’Ajuntament de Moixent, el Col·lectiu Cultural Bòbila d’Alfara del Patriarca i l’Associació Cultural Macarella de Bonrepòs i Mirambell el Projecte Emys no seria possible.