Els interessos elèctrics han de ser compatibles amb el respecte al medi ambient i la conservació de la nostra biodiversitat
La Societat Albacetenya d’Ornitologia (SAO), l’Associació per a la Defensa de la Natura al Sud de València (ADENSVA), la Societat Valenciana d’Ornitologia (SVO), Amics de les Zones Humides del Sud d’Alacant (AHSA), Acció Ecologista-Agró, el Grup d’Estudi i Protecció dels Rapinyaires-Ecologistas en Acción (GER-EA) i Ecologistas en Acción d’Albacete reclamem a les companyies elèctriques mesures per a detindre les electrocucions d’aus. Concretament, exigim la implantació de les millors tecnologies disponibles en les seues instal·lacions elèctriques per a previndre els danys ambientals.
Les organitzacions ambientals signants d’este comunicat, preocupades per la massiva mort d’aus electrocutades en línies elèctriques de tot l’Estat espanyol, hem enviat una sèrie de consideracions a les companyies elèctriques Iberdrola, Naturgy, Endesa, Viesgo i EDP, així com a les dues associacions que integren prop de 300 empreses de distribució elèctrica més menudes: CIDE i ASEME.
La raó dels escrits és incidir recordant-los el biocidi d’avifauna que provoquen les línies elèctriques i demanar-los que adapten les seues normes i manuals tècnics interns, per a implantar solucions eficaces que protegisquen a les aus.
Davant la injustificable actitud de la pràctica totalitat de les administracions públiques competents, que no estan obligant al compliment de la legislació per a la prevenció dels danys ambientals, les organitzacions ambientals exigim a les companyies elèctriques que ho facen per pròpia iniciativa. Complint així almenys amb la Llei 26/2007 de Responsabilitat Mediambiental i adoptant un compromís social, ètic i mediambiental de debò.
Ningú pot entendre que hui dia es puga continuar permetent per acció o omissió esta permanent sagnia per a la biodiversitat que representen les morts de milers d’aus electrocutades. Ni tampoc pensem que estes empreses pretenguen difondre la imatge de ser els majors homicides d’aus protegides. De fet, algunes comunitats fa anys que imposen sancions exemplars davant l’incompliment de la legislació per causar la mort per electrocució d’aus amenaçades.
Iberdrola ja va ser sancionada amb més d’1.400.000 euros l’abril de 2019 pel Consell de Govern de Castella-La Manxa, contemplant les resolucions el deure de la companyia d’instal·lar les millors tecnologies disponibles, per a ser realment eficaces en la prevenció de les electrocucions, en aplicació del principi de qui contamina paga i repara.
La protecció legal de les aus no sols està contemplada a través de la via administrativa, també pot vindre de la mà del Codi Penal, articles 326 bis i 334. En este sentit, ja s’han obert les primeres diligències d’investigació penal a Cadis, Madrid, Barcelona, Alacant, València, Toledo, Tarragona, Canàries i Albacete, entre altres províncies.
La Fiscalia General de Medi ambient i Urbanisme va instar el juliol de 2019 a totes les Comunitats Autònomes a exigir l’aplicació de la normativa mediambiental, prenent l’exemple de les sancions imposades a Albacete. Este document inclou algunes observacions sobre les innombrables deficiències detectades per la Fiscalia en l’actuació de la majoria d’administracions públiques autonòmiques.
Fins i tot, el document denuncia intents de justificació per a eludir l’aplicació de la legislació mitjançant els presumptes convenis existents amb algunes companyies elèctriques. O la consideració que les morts per electrocució són fets accidentals o fortuïts i per tant inevitables, per la qual cosa no procedix l’exigència de responsabilitat. Per tot això, la Fiscalia llançava un avís a les diferents administracions sobre que determinades actituds i comportaments podrien ser constitutius de delicte, precisament per omissió del deure de perseguir delictes.
Les organitzacions ambientals demanen a les companyies elèctriques que simplifiquen el maremàgnum de solucions tècniques i que adeqüen els seus manuals a la realitat tecnològica i ambiental, en lloc d’aferrar-se a reglaments antiquíssims, alguns de fa més de 60 anys. En este sentit, instem a emprar les millors tecnologies disponibles, tal com establix la llei de Responsabilitat Mediambiental. Per exemple, l’ús de materials polimèrics siliconats, molt més moderns i eficaços.
Sol·licitem també que els traçats de les noves línies de transport i distribució d’energia es dissenyen i situen de manera que es minimitzen els riscos d’electrocució i col·lisió per a l’avifauna. D’esta manera, a més a més, se’ls demana un canvi d’actitud, tal com es contempla en l’anomenada Declaració d’Albacete.
Així mateix, proposem a les companyies que afronten resoldre esta tragèdia en un termini màxim de tres anys, període de temps en el qual cada línia elèctrica ha de passar una revisió obligatòria. I on s’han de fer constar totes les deficiències observades, inclosos els riscos potencials que puguen existir per a les aus. No comprenem com els mateixos enginyers de les companyies poden estar certificant “sense incidències” ambientals.
Tampoc comprenem que l’administració competent en Indústria admeta estes certificacions, a pesar que incomplixen les normes i continuen matant aus. O com la mateixa administració ha pogut legalitzar nombroses línies elèctriques que incomplien la Disposició Transitòria Única del Reial decret 1432/2008, per no haver instal·lat prèviament les obligades mesures de correcció.
Diàriament creix la preocupació social davant la ineficàcia de les administracions públiques per a atallar les massives i continuades morts d’aus electrocutades, moltes d’elles espècies protegides. Estem convençuts que més prompte que tard este gran problema serà resolt, no hi ha un altre camí. Els interessos elèctrics han de ser compatibles amb el respecte al medi ambient, el desenvolupament sostenible i l’evitació de pèrdua neta de biodiversitat.