AE-Agró se suma a la manifestació per la descarbonització del 15 de setembre
El pròxim 20 de setembre Nacions Unides celebrarà a Nova York una cimera sobre ambició climàtica. Un nou diàleg en el qual la comunitat internacional continua sense ser capaç d’aconseguir canvis efectius capaços de limitar l’increment de la temperatura global per sota d’1,5 °C. Davant esta cimera, Fridays for Future-Joventut pel Clima, Aliança pel Clima i desenes d’organitzacions i plataformes han decidit fer seu la crida internacional per a exigir posar fi a l’ús dels combustibles fòssils de manera ràpida, justa i definitiva.
Les emissions mundials continuen creixent, malgrat els esdeveniments meteorològics extrems cada vegada més freqüents que hem vist. La ruptura de rècord màxim de sequera i d’altes temperatures a Espanya, els incendis forestals en totes les parts del globus, des del Canadà a Amèrica del Sud, les pluges torrencials en llocs com Bangladesh, l’escalfament dels oceans mostren l’enorme cost i pèrdues alimentàries, econòmiques i en vides de la falta d’acció enfront de l’emergència climàtica, així com el seu efecte nociu per a la biodiversitat.
Davant este catastròfic desistiment de funcions internacional, exigim una descarbonització mundial ràpida, justa i definitiva. Unes reduccions de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle que al nostre país haurien d’aconseguir en 2030 el 55% menys d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle respecte a les registrades en 1990.
Col·lectius climàtics i organitzacions tornem a convocar a tota la ciutadania a manifestar-se el pròxim 15 de setembre en nombroses ciutats i municipis. Un nou crit ciutadà per a exigir justícia climàtica, que passa per posar una fi ràpida, just i definitiu als combustibles fòssils. Una crida que s’estendrà amb diverses accions per tot el planeta per a exigir que la comunitat internacional pose una data de fi a esta mena d’energia massa cara per a les persones, els ecosistemes i el planeta.
El manifest presentat per les organitzacions signants posa de nou importants demandes perquè esta necessària transició a un món dins dels límits planetaris. Entre elles, la demanda històrica d’un règim d’incompatibilitats que posi fre als interessos fòssils i de les grans empreses contaminants. Unes empreses que no estan dubtant a buscar en la complicitat dels governs el suport a la creació de noves infraestructures fòssils, o buscar nous jaciments, projectes que haurien de paralitzar-se.
Per a les organitzacions convocants no és vàlida qualsevol descarbonització, sinó que ha d’atendre els principis de justícia social i econòmica, enfrontant la tremenda desigualtat que es manifesta, per exemple, en què els més països rics són els principals responsables d’esta emergència climàtica que suporta tota la població i, especialment, la més vulnerable, com ha ocorregut en totes les crisis recents.
Una desigualtat que es mostra en el deute històric i de carboni acumulats pels països del Nord al Sud global, per això, és necessari per a posar fi a les relacions que imposen a tota una ciutadania del Sud els interessos del Nord, reparar a través de la transferència de tecnologies, capacitats i un finançament addicional, suficient i adequada a l’elevat deute històric contreta.
Finalment, el manifest assenyala com posar fi d’una forma definitiva als combustibles fòssils és imprescindible per a garantir un futur que valga la pena ser viscut. Tot això a través de solucions tècniques, socials i legislatives que són necessàries per a afrontar el repte de la descarbonització, la reducció neta del consum d’energia, una transició justa per a totes i el desenvolupament d’un món sostenible dins dels límits del planeta. Només serà possible la justícia climàtica si va de bracet de la protecció de la natura i dels drets humans.