Posem en valor la biodiversitat subaquàtica dels nostres aiguamolls
El passat diumenge, 2 de febrer, Acció Ecologista-Agró va participar en el Dia Mundial de les Zones Humides a l’Albufera, cita organitzada pel parc natural i l’Ajuntament de València amb la col·laboració de diferents entitats. Amb motiu d’esta celebració es van realitzar tota classe d’activitats per a posar en valor la biodiversitat dels aiguamolls. Per exemple, l’equip d’AE-Agró i SEO/BirdLife al Tancat de la Pipa va protagonitzar un passeig en barca per a identificar fauna i flora subaquàtica de l’Albufera. Entre altres espècies vam localitzar la puça d’aigua (Daphnia magna), un xicotet crustaci que millora la qualitat de l’aigua.
El Centre d’Interpretació del Racó de L’Olla va ser l’escenari de la celebració del Dia Mundial de les Zones Humides 2020 al Parc Natural de l’Albufera de València. Enguany, el Comité Permanent del Conveni Ramsar sobre els Aiguamolls havia decidit que la temàtica d’este dia fóra “La Biodiversitat de les Zones Humides, per què és important?”.
Així que totes les activitats que es van celebrar a l’Albufera el passat diumenge, 2 de febrer, tenien com a objectiu difondre la biodiversitat de les nostres marjals i explicar la seua importància. Acció Ecologista-Agró va ser una de les diferents entitats que van col·laborar en esta cita, organitzada conjuntament pel parc natural i l’Ajuntament de València.
Concretament, l’equip d’AE-Agró i dels companys de SEO/BirdLife a la zona de reserva del Tancat de la Pipa va protagonitzar un passeig en barca per la llacuna de l’Albufera per a identificar la seua fauna i flora subaquàtica. Durant esta activitat, que va comptar amb la participació de més de 50 persones, vam destacar sobretot la importància de la biodiversitat que no es veu, però que està en les nostres marjals i que resulta clau per al seu correcte funcionament.
Este és el cas de la puça d’aigua (Daphnia magna), un xicotet crustaci que millora la qualitat de l’aigua fins al punt de tornar-la transparent. De fet, cada hivern, és la gran responsable de la fase clara de les zones humides valencianes. I com ho fa? Doncs, alimentant-se del fitoplàncton que eutrofitza les aigües dels nostres aiguamolls fins al punt de tornar-les de color verd.
Però, com vam explicar durant esta visita en barca, la puça d’aigua actualment és incapaç de recuperar per ella mateixa la bona qualitat de l’aigua de l’Albufera. Este parc natural, malauradament, patix un procés d’eutrofització molt intens des de la segona meitat del segle passat i només es podrà revertir amb l’entrada de més aigua i de més qualitat. I, per descomptat, millorant la xarxa de depuració perquè no entre ni una gota d’aigua contaminada a l’Albufera.