Demanem cooperació entre estats per la desnuclearització
El passat cap de setmana es va celebrar a Madrid el IV Fòrum Social Mundial Antinuclear, cita organitzada pel Moviment Ibèric Antinuclear (MIA). L’objectiu d’esta trobada, en la qual va participar Marfull-Acció Ecologista Agró com a membre de la plataforma Tanquem Cofrents, era coordinar esforços per a lluitar contra l’energia nuclear i els seus efectes negatius sobre el medi ambient, el territori, l’economia, la política i la societat. Entre les mesures plantejades destaca la petició de cooperació entre estats per a aconseguir la desnuclearització, ja que una catàstrofe afectaria a tots els països de la mateixa regió.
Intens i emocionant. Així ha sigut el IV Fòrum Social Mundial Antinuclear, cita celebrada a Madrid i en la qual Marfull-Acció Ecologista Agró ha tingut el plaer de participar com a membres de la plataforma Tanquem Cofrents. Del divendres 31 de maig al diumenge 2 de juny, hem tingut l’oportunitat de compartir experiències amb companys de tot el Planeta. Així, per exemple, hem escoltat el terrorífic relat dels natius americans de Nou Mèxic, als Estats Units d’Amèrica (EUA). Actualment estan patint la destrucció del seu territori i de la seua salut pels impactes que genera la indústria de l’urani, tant les mines a cel obert com les factories per a processar el combustible nuclear.
Colpidor també va ser el relat de la situació actual de Fukushima, on s’està vivint un Txernòbil a càmera lenta i on el Govern japonés està imposant una forta censura. De fet, una de les propostes llançades en el Fòrum Social Mundial Antinuclear va ser la d’impulsar un boicot global contra les Olimpíades de 2020 a Tòquio. L’objectiu? Doncs, lluitar contra este secretisme d’estat i visibilitzar globalment el desastre nuclear de Fukushima, els efectes del qual alguns encara s’empenyoren a minimitzar i ocultar.
A més a més, també vam tindre l’oportunitat d’escoltar a companys del Brasil, Alemanya, Argentina, Portugal, França, Turquia, Mèxic i, per descomptat, d’Espanya, que van parlar del risc d’accident nuclear; els efectes de la contaminació radioactiva; la generació, gestió i emmagatzematge dels residus radioactius; el funcionament comercial dels reactors; l’ús militar de l’energia nuclear o la destrucció del territori que suposen les mines d’urani.
Durant el Fòrum Social Mundial Antinuclear, cita organitzada pel Moviment Ibèric Antinuclear (MIA), també es va denunciar la pressió sobre els règims polítics, la falta de democràcia i el secretisme de la indústria nuclear, així com les subvencions que reben i la perversió social que impliquen les centrals nuclears en les zones on funcionen. Pel que respecta a l’ús comercial de l’energia nuclear, es va recordar que les renovables ja suposen una alternativa real, més democràtica i que es pot comercialitzar per cooperatives.
Però, malauradament, l’energia nuclear continua obstaculitzant el desplegament de les renovables. Així que la nuclear no solament no ajuda a lluitar contra el Canvi Climàtic, sinó que frena les mesures que podrien mitigar-lo. Per tots estos motius, des del Fòrum Social Mundial Antinuclear es va llançar una petició ben clara: pel bé de totes i tots, cal que els diferents països de cada regió treballen conjuntament per a aconseguir la fi de l’energia nuclear, ja que una catàstrofe afectaria igualment als estats veïns, com ja va ocórrer a Txernòbil en 1986.
A més a més, el Fòrum Social Mundial Antinuclear va concloure amb un compromís ferm de tots els participants: impulsar globalment el treball en xarxa per a lluitar conjuntament contra l’energia nuclear i els seus efectes negatius sobre el medi ambient, el territori, l’economia, la política i la societat.
L’energia nuclear a l’Estat espanyol
El parc nuclear espanyol compta amb set reactors en funcionament, amb una vida útil mitjana de 35 anys, i tres en diferents fases del procés de desmantellament. En els pròxims cinc anys caducaran totes les llicències d’explotació. Per tant, les centrals espanyoles estan a punt de superar la seua vida de disseny (40 anys). Sabent que, des del punt de vista de la seguretat de subministrament, és viable tancar totes les nuclears, juntament amb les centrals tèrmiques de carbó, el Fòrum Social Mundial Antinuclear va exigir al Govern central que no renove cap llicència d’explotació de les nuclears espanyoles.
Pel que respecta al cas concret de Cofrents, la llicència de la central nuclear valenciana caduca en 2021. El nostre company José Juan Sanchis, representant d’AE-Agró en la plataforma Tanquem Cofrents, va ser l’encarregat d’explicar el treball desenvolupat pel moviment antinuclear valencià i l’actual campanya que impulsem per a aconseguir el tancament definitiu de Cofrents. Però, com va exposar, el lobby nuclear vol perllongar el seu funcionament i el de la resta de reactors comercials espanyols, posant així en perill la seguretat de les persones i del medi ambient.
Esperem que el Govern central rectifique finalment i no renove cap llicència. I que s’aprofite el tancament nuclear per a generar ocupació local i impulsar una economia sostenible i justa. El futur serà renovable o no serà. Nuclear? No, gràcies!!! Tanquem Cofrents i totes les demés!!!