Mostrem el nostre suport a la lluita veïnal d’este emblemàtic barri valencià
Dinamitzar i millorar la vida del barri Cabanyal-Canyamelar no hauria de ser incompatible amb la preservació del seu patrimoni històric, sociocultural i natural, d’acord amb els objectius i les estratègies de sostenibilitat establits a nivell internacional, nacional i autonòmic. No obstant, després de vint anys de lluites veïnals, la realitat continua sent una altra.
Malgrat les més de 450 al·legacions veïnals presentades en la segona exposició pública del Pla Especial del Cabanyal (PEC) i les registrades per AE-Agró, el document definitiu que ha fet públic l’Ajuntament de València continua eludint les preocupacions i les propostes realitzades per la ciutadania en favor de l’interés comú.
Recordem, des de l’Associació Veïnal Cuidem Cabanyal-Canyamelar denuncien que este PEC afavorirà la turistificació i la gentrificació del barri, mitjançant la projecció d’un hotel de 15 altures i més de 1100 noves vivendes. Ja que, com es reconeix en la memòria justificativa, manca d’habitants per cobrir el sostre residencial ja construït i, més encara per al que es preveu.
Així mateix, el Pla agreujaria els conflictes derivats d’una realitat sagnant: la proliferació d’apartaments turístics legals i il·legals, que ja està desembocant en l’expulsió de la gent que viu i fa el barri.
En este sentit, des de l’associació asseguren que, al no contemplar mesures eficaces per acabar en estos processos de despossessió, desplaçament i especulació urbanística, el PEC incomplix els principis d’ocupació racional del sòl, establits en la LOTUP. Una llei que, endemés prioritza la rehabilitació i la renovació enfront de l’expansió urbana, contràriament del que ací es planteja.
El PEC tampoc compta amb una infraestructura verda que possibilite mitigar els efectes del canvi climàtic i responga a les necessitats de la ciutadania, d’espargiment i benestar. Tal com és d’esperar en l’actual situació d’emergència climàtica que vivim i d’acord amb les recents previsions de l’IPCC d’augment del nivell del mar.
En canvi, aposta per multiplicar el sòl impermeabilitzat i segellat, així com per una superfície de zones naturals per habitant inferior a la recomanada per l’OMS (entre 10 i 15 m2). Intervencions que van en direcció contrària a les recomanacions de renaturalització urbana i generació d’infraestructura verda per tal de dissenyar ciutats més resilients i adaptades als impactes del canvi climàtic.
Així, este Pla Urbanístic hauria d’encapçalar la recuperació ambiental del litoral per tal de començar a generar els anells i altres infraestructures verdes que la ciutat necessita.
Per contra, el PEC pretén destruir un dels espais de major valor ambiental i social del barri. Parlem de l’hort jardí comunitari, Cabanyal Horta, tot un exemple de recuperació d’un solar degradat en un espai de gran diversitat vegetal i que és un punt de trobada de veïnat.
A més a més, recordem que la pròpia ciutadania va presentar un projecte de Via Verda que el consistori ha reduït a la mínima expressió, pervertint completament el significat dels connectors naturals.
Tots estos motius han conduït a l’elaboració d’una sèrie de propostes per part del veïnat, encapçalades en primer lloc pel reclam d’una participació ciutadana real en el disseny del Cabanyal del futur, que fins ara s’ha menyspreat. En AE-Agró estem d’acord que esta intel·ligència col·lectiva no es pot desaprofitar. És més, creiem necessari combinar-la en altres tipus de coneixements per avançar en la sostenibilitat dels nostres territoris.
A més d’això, entre els suggeriments que exposen en el manifest i a les que s’han referit les veïnes en les al·legacions presentades, destaca l’aprovació parcial del PEC. En especial la part que protegeix el nucli del barri definit com a Bé d’Interés Cultural (BIC), honorant així la memòria d’un barri amb el qual l’Ajuntament té un deute històric.
Des d’Acció Ecologista-Agró volem mostrar el nostre suport al veïnat del Cabanyal, rebutgem públicament el PEC i esperem que el consistori reflexione i propose un pla dins de la legalitat que permeta la creació d’espais de cohesió, teixit social i manteniment de la memòria històrica.