Demanem al Govern valencià la urgent moratòria i que revise i rectifique el Decret 14/2020
Des de Bosc Viu hem remés al president del Consell i als caps de les tres conselleries implicades en la redacció del decret, que regula la ubicació d’instal·lacions industrials fotovoltaiques i eòliques al territori valencià, un escrit per demanar la urgent moratòria en l’aplicació de l’esmentada norma i la seua revisió i modificació per evitar les disfuncions i riscos ambientals, socials i econòmics que comporta. No es poden fer passos en fals per avançar cap a la sostenibilitat.
L’actual normativa, aprovada en agost de 2020, pretén promoure un major desenvolupament de les energies renovables, cosa que tots compartim. No obstant, concentra el creixement d’aquestes instal·lacions industrials en medi rural i forestal, especialment en comarques d’interior, i no estableix suficients mesures per a evitar impactes negatius en terrenys de destacat valor agrícola, ecològic i paisatgístic. La simplificació i agilització de tràmits es pot convertir en una perillosa disminució de les cauteles ambientals i socials, que està generant ja conflictes i impactes indesitjables en diverses comarques. Aquests greus efectes poden multiplicar-se en els pròxims mesos davant la gran quantitat de projectes i processos, de vegades especulatius, que estan preparant-se.
Molts parcs fotovoltaics estan projectant-se en sòls agrícoles, de manera contradictòria amb els objectius de conservar, millorar i protegir un sector fonamental per la sostenibilitat com és l’agrícola, que ja es troba sotmés actualment a moltes pressions negatives.
Els parcs eòlics es preveuen sobretot en la part alta de muntanyes i serres d’interior, multiplicant impactes paisatgístics i sobre la fauna i exigint l’apertura o ampliació de camins, cosa que afecta molt negativament la vegetació i el sòl fèrtil d’aquestes àrees. A més exigeixen la construcció de subestacions i línies elèctriques que travessen molts quilòmetres de bosc, incrementant també el risc de provocar incendis, i que impliquen unes grans pèrdues energètiques pel transport i transformació des de les àrees de generació a les de consum.
A més a més dels greus impactes ambientals i agrícoles, és un gran contrasentit que aquestes infraestructures s’ubiquen lluny d’on es consumeix la major part de l’energia: les grans ciutats i les indústries i empreses de serveis, situades majoritàriament en les àrees litorals. És en aquestes zones on hi ha possibilitat d’aprofitar polígons industrials (moltes vegades sobredimensionats) i àrees periurbanes degradades o fortament antropitzades, per instal·lar equipaments energètics allà on es consumeix l’energia, incloent-hi esculleres i ports, urbanitzacions, sostres d’edificis i solars sense ús.
Des de Bosc Viu reclamem que es revise urgentment la normativa que permet les infraestructures energètiques en sòls agrícoles i en àrees d’alt valor ecològic, abastant boscos (inclosos els d’Utilitat Pública) i àrees de la XARXA NATURA 2000, i que no estableix suficients mecanismes legals i administratius per evitar impactes indesitjables en medi rural i forestal, incrementant a més, i de manera contradictòria, la ineficiència energètica, que hauria de ser una prioritat dintre d’una estratègia de sostenibilitat.
No hi ha dreceres per arribar a la sostenibilitat. No es pot avançar en la transició ecològica deixant víctimes ambientals pel camí. Si pretenem aconseguir una sostenibilitat real i no de paper, ha de ser actuant en tots els processos amb respecte ambiental, més encara quan la finalitat és justament la de lluitar per defensar el medi ambient. No es pot vestir un projecte de sostenibilitat, despullant altres activitats, serveis i territoris d’aquesta indispensable capa. La sostenibilitat, o és global, o és un conjunt de pedaços, que no ens condueixen a cap lloc.
Bosc Viu, la plataforma per a la conservació dels ecosistemes forestals i els seus habitants, està formada per més d’una quarantena d’entitats socials, ecologistes, sindicals, culturals i veïnals d’arreu el País Valencià. Entre les entitats que hi formen part estan la Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró i Marfull-Acció Ecologista Agró.