Desenes de veïnes i veïns pinten de verd el municipi amb 400 arbres i arbustos autòctons
Diumenge passat, 18 de febrer, va tindre lloc la tradicional celebració del Dia de l’Arbre Urbà en el Port de Sagunt (Camp de Morvedre, València). Una cita que, organitzada per l’Associació Veïnal la Victòria en col·laboració amb Acció Ecologista-Agró, la SAG i l’Ajuntament de Sagunt, es va fusionar amb la defensa d’un dels pocs espais del municipi situat a peu de platja i encara sense urbanitzar.
L’objectiu d’esta jornada lúdic-reivindicativa, que va arrancar a les 10.30 hores del passat diumenge, era conscienciar sobre la importància dels arbres en general i, particularment, sobre el paper clau de l’arbratge a la ciutat així com en la nostra vida diària. Ja que, la presència de zones verdes en àrees urbanes altament industrialitzades, com és el cas, contribueix a mitigar els efectes del canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica. O el que és el mateix: a millorar el nostre benestar i la nostra salut.

Sota este repte, nombroses famílies i amigues van assistir eixe dia a la Plaça Pare Jaime del Port de Sagunt disposades a posar el seu gra d’arena en la creació d’espais més verds, més saludables, més habitables, més bells i amables. Així doncs, concretament, gràcies a la participació massiva que caracteritza este esdeveniment anual, entre totes aconseguírem plantar 400 arbres i arbustos autòctons en la zona.
Al mateix temps, xiquetes i xiquets van poder gaudir de nombrosos i diversos tallers infantils, de construcció de planters de gira-sol i gots de canya, mitjançant els quals van aprendre la necessitat de cuidar les plantes, d’aprofitar-les de manera racional i respectuosa, a més de compartir espai amb elles.
La societat civil també va aprofitar este acte per exigir que el Malecón siga públic i verd
Cal destacar, que a esta celebració es va sumar la reivindicació per un Malecón públic i verd. Les associacions que com Acció Ecologista-Agró reivindiquen des de fa anys la conquesta social d’este espai sense edificar i que està en primera línia de platja, van aprofitar el context i el moment per a complementar la campanya iniciada en 2021 per change.org, amb una recollida de signatures en paper.

En total 89 persones van signar la petició per a sol·licitar al Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, per una banda, que procedisca a l’anul·lació de l’actual proposta de delimitació i a la recuperació dels terrenys situats en Domini Públic Marítim Terrestre. I, per altra, que, en virtut de les competències de l’Administració de l’Estat recollides en la Llei 22/1988, de 28 de juliol, de Costes, inicie l’elaboració i execució d’un projecte de protecció, regeneració, defensa, conservació i ús del domini públic marítim-terrestre en estos terrenys.
Un projecte que ha de comptar amb la participació activa de la resta de les administracions implicades i de la societat civil, per tal de prendre com a prioritats l’ús públic i la seua regeneració com a espai natural. Atenent els múltiples beneficis que reporten els espais verds com a reguladors de la temperatura i la humitat, com a productors d’oxigen, filtradors de la radiació i amortidors dels contaminants i els sorolls.
Finalment, des d’Acció Ecologista-Agró estem molt contentes de formar part, any rere any, d’esta iniciativa tan bonica amb què pretenem fer del Port de Sagunt, des de la nostra condició com a veïnes, un municipi més verd, més compromés ambientalment i més resilient enfront de la lluita contra l’emergència climàtica.
Un repàs breu del Malecón
Els terrenys coneguts com el Malecón de Menera, que estan situats enfront de la platja de Port de Sagunt i tenen una superfície de més de 60.000 metres quadrats, es troben amenaçats per la proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica d’efectuar una delimitació i excloure’ls del Domini Públic Marítim Terrestre.