No permetrem que la transició energètica es faça de manera irracional
El passat dimarts, 27 de desembre, representants de la Plataforma Pel Territori del Camp de Morvedre, que reuneix més d’una vintena de col·lectius i associacions de la comarca, entre les quals es troba Acció Ecologista-Agró, assistiren al ple ordinari municipal de l’Ajuntament de Sagunt per mostrar la seua oposició a la ubicació escollida per instal·lar les plaques solars vinculades a la gigafactoria de Volkswagen.
“Després de conéixer el macroprojecte per a la construcció de plantes fotovoltaiques proposat per la Generalitat Valenciana, amb la pretensió d’ocupar una ingent superfície de sòl agrícola en producció, estimat en 250 ha i equivalent a 273 camps de futbol, a la partida de Montíber, no podem hi hem de romandre impossibles”.
Amb estes contundents paraules, Miquel Àngel Navarro, membre del Centre Excursionista del Camp de Morvedre, va iniciar la seua intervenció al ple municipal de l’Ajuntament de Sagunt el passat 27 de desembre. Qui va insistir en el caràcter desfasat de la iniciativa, pel que fa al context d’emergència climàtica en què ens trobem, ja que implicarà la desaparició de milers d’arbres, del paisatge tradicional i de l’horta que ens dona el menjar per a la instal·lació de 100 dels 300 Mw.
Des de la Plataforma Pel Territori del Camp de Morvedre volem que quede clar que som defensors acèrrims de la transició energètica, consistent a reduir el consum d’energia, la progressiva eliminació dels combustibles fòssils i l’utilització de les renovables. Però no de qualsevol manera ni a qualsevol preu. Perquè la realitat és que “hi ha alternatives escollint sòls degradats i antropitzats, cobertures de naus, sòl industrial i mai en zones protegides o amb alt valor ecològic o agrícola”. Motiu pel qual “hem consensuat realitzar les accions que siguen necessàries, sense excloure cap, per a impedir la destrucció del nostre territori” va anunciar Miquel.
Expressada la nostra postura, el segon portaveu de la plataforma que va participar, Paco Pinilla, company d’Acció Ecologista-Agró va recordar que “per a la Generalitat Valenciana no és vinculant el dictamen municipal desfavorable a les plantes fotovoltaiques promogudes per PowerHoldCo S.A. del grup Volkswagen” i que “per tal d’evitar les autoritzacions del ministeri, l’empresa ha fraccionat la instal·lació de 100 MW en dues de 50 Mw colindants”.
Tenint en compte tot açò, Paco li va preguntar a l’alcalde si, com a màxim representant de la institució, té intencions de fer el mateix que nosaltres, d’actuar d’acord a la legalitat, el nostre PGOU i les directrius del Ministeri de Transició Ecològica referents a la instal·lació de plantes fotovoltaiques, per evitar esta desfeta territorial. A la qual cosa va respondre que no, mostrant amb rotunditat la seua negativa a realitzar cap procediment legal justificant-se en què “el compromís assumit amb Volkswagen des del principi per atraure esta inversió sempre fou l’establiment de 250 ha de planta d’autoconsum.”