Davant la seua opacitat i prepotència, nosaltres clamem: menys port, més ciutat, més València!!!
Hem sabut este matí que, ports de l’Estat, organisme matriu de l’Autoritat Portuària de València, deixa en mans d’esta entitat pública la responsabilitat de certificar “que el projecte no requereix sotmetre’s a un nou procediment ambiental, amb caràcter previ a l’aprovació d’aquest”. Des de la Comissió Ciutat-Port advertim que la condició d’òrgan substantiu a efectes ambientals de l’APV es va atorgar mitjançant una Resolució del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (BOE de 12/04/21) i es troba impugnada davant l’Audiència Nacional.
Fonts de la Comissió Ciutat-Port, entitat integrada per Per l’Horta, Acció Ecologista-Agró, Ecologistas en Acción, l’Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, la plataforma El Litoral Per al Poble i altres col·lectius,recorden que l’habilitació ministerial perquè la mateixa Autoritat Portuària, que promou l’ampliació, puga decidir per si sola sobre si és necessària o no una nova avaluació ambiental, podria ser declarada “nul·la de ple dret” per l’Audiència Nacional.
De fet, nosaltres considerem nul·la de ple dret esta resolució ministerial per haver-se dictat contravenint el que es disposa en la legislació bàsica en matèria de revisió d’actes administratius, establida en la Llei de Procediment Administratiu Comú, i suposar un frau de la legislació ambiental. És més, confiem que així ho declare l’Audiència Nacional.
D’acord amb la situació actual, cal destacar que el projecte constructiu necessari per a dur a terme les obres d’ampliació, no sols requereix incorporar les observacions i recomanacions que inclou l’informe de Ports de l’Estat sinó que haurà de ser sotmés a informe preceptiu de la Direcció General de la Costa i la Mar, procés que pot portar diversos mesos. Temps en el qual podria produir-se una decisió suspensiva per part de l’Audiència Nacional que coneix el citat recurs contenciós administratiu.
Insistim que, en la informació facilitada per l’APV a Ports de l’Estat per a recaptar el seu informe, s’ha omés informació essencial. És el cas del trasllat del moll de creuers del seu actual emplaçament, inclòs en el projecte inicial que va ser objecte de Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) en 2007, cap a terrenys de les drassanes de l’antiga Unió Naval de Llevant (UNL). Contemplat en un projecte separat i sense nova Declaració d’Impacte Ambiental mitjançant un acord amb l’empresa successora de l’antiga UNL, que està sent investigat pel Tribunal de Comptes.
En este sentit, la Comissió Ciutat-Port continuem protestant per la falta de transparència i el comportament prepotent dels responsables de l’APV que mai han contestat formalment a les al·legacions tècniques i jurídiques plantejades fa ja quasi dos anys, sobre l’avantprojecte d’ampliació, ni tampoc a les al·legacions relatives al canvi d’emplaçament del moll de creuers realitzades el passat octubre. “L’APV contínua comportant-se com si es tractara d’una autoritat aliena a les exigències d’una societat democràtica del segle XXI”, conclouen.
D’altra banda, publiquem hui en el canal de youtube de la Comissió el documental “Sota el Port està el Litoral” per a informar de les raons inqüestionables que ens porten a oposar-nos fermament a l’ampliació del port de València, en contestació a tots els arguments disfressats de tecnicismes i pintats de color verd de sostenibilitat, esgrimits des de les autoritats portuàries en la seua obstinació de continuar siga com siga amb el projecte.
El documental, dirigit per Guillem Porcar i Óscar Romero, es va realitzar amb motiu de la primera manifestació ciutadana contra l’ampliació del port de València, el 22 d’octubre de 2021 que, malgrat el context COVID19 i climatològic, va ser una demostració rotunda del rebuig social al projecte. En ell, persones dels molts col·lectius que es coordinen en la Comissió relaten les raons ambientals, econòmiques i socials que fan de l’ampliació del port de València un projecte del tot inassumible en el context actual.