Demanem el compliment de la LOTUP
L’Estudi d’Impacte Ambiental (EsIA) del projecte que preveu la instal·lació d’una línia d’alta tensió entre Almansa (Albacete) i Montesa (Alacant), eludix les possibles afeccions paisatgístiques i sobre l’avifauna en l’alternativa considerada més favorable. A més a més, guarda contradiccions amb altres avaluacions realitzades en el passat i considerem que oculta certes il·legalitats, sense respectar la Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge (LOTUP). En conseqüència, des d’Acció Ecologista-Agró, hem presentat una sèrie d’al·legacions a la subdelegació del govern a Albacete que desmantellen les errades intencionades que amaga este projecte, per tal de defensar la conservació de la natura i els interessos generals de la ciutadania.
El projecte de construcció del parc fotovoltaic “Almansa 1”, que va acompanyat d’una línia d’alta tensió entre esta localitat i Montesa, pretén establir una infraestructura en el medi rural que, com exposem, desobeeix el principi de legalitat i el principi de jerarquia normativa, ambdós reconeguts a l’article 9.3 de la Constitució.
Per començar, la línia d’evacuació que contempla el projecte, travessa la Vall de Montesa, antiga comarca històrica del País Valencià, formada pels municipis de Montesa, Vallada, Moixent i la Font de la Figuera. Es tracta d’un espai molt antropitzat, amb gran quantitat d’infraestructures que ja han impactat negativament la zona de la Costera.
En este sentit, l’Estudi d’Impacte Ambiental no valora ni quantifica l’efecte sinergètic que produeix una nova actuació en la comarca, especialment quan esta es preveu en la cresta de la muntanya de la Serra Grossa, un dels pocs llocs en la zona lliures d’infraestructura prèvia.
A més a més, les seues conclusions són contràries a les obtingudes en l’avaluació de la línia d’alta tensió construïda en el passat, on es considerava la vall el lloc que suportaria menors afeccions derivades d’estes infraestructures. Una incongruència que sols deixa dues opcions: o s’equivocava l’anterior estudi i, en eixe cas, hauria de modificar-se el traçat de la línia, o bé s’equivoca l’actual, que ubica la infraestructura en la cresta de la muntanya.
Pel que fa al paisatge, tornem a parlar d’incompliment de la normativa, en este cas autonòmica. Ens referim a la vulneració de la Llei 5/2014 o LOTUP, concretament de l’article 9 sobre mantenir el caràcter i les condicions de visibilitat en paisatges agropecuaris i preservar d’urbanització les zones que constitueixen referències visuals, com les crestes de muntanyes.
Referent a això, el projecte tampoc respecta l’article 10 de la llei sobre criteris d’integració territorial i paisatgística de les infraestructures, segons els quals, s’ha de prioritzar la gestió eficaç de les infraestructures existents i canalitzar la seua implantació cap a corredors multifuncionals.
Caràcter preconstruït de la solució final
Són 3 les solucions alternatives previstes en l’avaluació d’impacte ambiental. Estem convençuts de què la segona i la tercera han sigut preconcebudes i dissenyades prèviament perquè no foren un obstacle en la decisió final, marcada per l’elecció de la primera de les alternatives.
En l’alternativa considerada més favorable no s’han estudiat els impactes assenyalats fins al moment, tampoc altres afeccions sobre l’avifauna o de caràcter cultural i turístic. En conseqüència, la decisió compta amb el rebuig dels veïns de Moixent i d’esta associació, ja que pensem que ha estat sobrevalorada amb arguments falsos i que ha ocultat incompliments legals.
Per evitar això, suggerim que circule per un corredor multifuncional. A més a més, tenint en compte que l’alternativa 2 es desplega més paral·lelament a les infraestructures energètiques de la zona, proposem la substitució de l’antiga línia d’alta tensió, contribuint a la gestió eficaç de les infraestructures ja existents.
Les al·legacions han sigut subscrites, a més de per Acció Ecologista-Agró, per altres veïns, rebent el suport de més de 475 persones. Hi ha un rebuig entre la població a esta infraestructura. Per la seua part, l’Ajuntament de Moixent també està recavant suports que traslladarà a la Subdelegació del Govern.