La gestió irregular dels residus en este terme municipal amenaça el medi natural de la zona i requerix actuacions immediates
Acció Ecologista-Agró s’ha pronunciat públicament en contra dels abocadors il·legals que hi ha al País Valencià. Encara que s’ha de treballar molt per aconseguir un adequat tractament dels residus, la situació que es viu a Picassent està molt allunyada de la realitat d’altres municipis valencians i resulta alarmant. De fet, amb la col·laboració d’un grup veïnal s’ha pogut fer una diagnosi del problema, arribant a identificar uns 57 abocadors il·legals. Xifra que ens ha impulsat a presentar un escrit a l’Ajuntament, amb l’objectiu d’acabar amb estos indrets i de millorar la gestió dels residus, proposant una sèrie de mesures a implementar.
Davant la insistència que hem anat fent des d’Acció Ecologista-Agró i des dels grups veïnals, l’Ajuntament de Picassent va reconéixer la presència de 3 abocadors il·legals al municipi i va establir la retirada dels residus que contenen, amb l’ajuda de la Policia Local i la Brigada d’Obres Municipals dels béns públics, com a mesura de gestió. Però l’actuació de l’administració és del tot insuficient si considerem que els veïns del poble, a través del grup social de Facebook “Picassent: participación y debate”, han anat identificant un total de 57 abocadors il·legals.
Per començar, hem de considerar que la problemàtica dels abocadors il·legals no sorgix de manera espontània, sinó que deriva de la continuada deposició de residus que fem de manera incívica els ciutadans, moltes voltes motivada per la falta d’alternatives més senzilles per a desfer-nos dels residus que generem. Com que l’origen dels abocaments és molt divers, cal fer una anàlisi que ens permeta afinar més en la causalitat del problema.
En esta línia identifiquem tres aspectes a tindre en compte: la ubicació dels abocadors, la seua dimensió i el tipus de residus que contenen. Pel que fa a la localització d’estos indrets, pareixen establir-se al llarg del municipi i, encara que majoritàriament es troben lluny de l’ecoparc, podem trobar alguns abocadors il·legals en les seues proximitats i també al voltant del nucli urbà.
Normalment no tenen una dimensió estàndard; és a dir, la seua mida és molt variada i trobem abocadors petits, mitjans o més grans. Esta heterogeneïtat també marca els tipus de residus que trobem. Segons les fotos que ha anat aportant la ciutadania, els residus més abundants són les escombraires i els voluminosos; no obstant això, podem detectar als abocadors il·legals de Picassent restes d’obra, asbest o amiant que són altament contaminants, restes de productes necessaris per a l’agricultura o la indústria, etc.
Tot això ens fa pensar en tres possibles causes. Per una banda, tenim la falta de dies establits per a la recollida de voluminosos, que normalment es du a terme entre setmana, concretament els dijous. Si tenim en compte que molts dels abocadors es localitzen a les proximitats d’urbanitzacions que tenen caràcter de segona vivenda, cal pensar que la seua activitat es redueix als caps de setmana i, per tant, no poden accedir a este tipus de servei. En conseqüència, es pot preveure que els propietaris d’estes vivendes depositen de manera inadequada els seus residus en qualsevol dels 57 abocadors il·legals.
Per altra banda, l’abandonament inadequat de residus, per exemple els tubs de reg, que compten amb espais controlats de deposició, com poden ser els punts vers o ecoparcs que hi ha al municipi, denota clarament la falta de conscienciació ciutadana respecte als efectes negatius dels abocadors il·legals. De fet, la contínua presència d’estos espais al municipi sembla haver-se normalitzat i, inclús ha dut a la legitimació social de l’activitat d’abocar de manera il·legal.
També els residus de construcció els identifiquem com un problema que afavorix la presència d’abocadors il·legals a Picassent. El seu llançament inadequat pot deure’s a l’existència d’obres sense llicència. En este cas, la il·legalitat condueix a més il·legalitat, per tal que dites situacions no surten a la llum. Però, el seu origen també pareix estar relacionat amb la complexitat i l’encariment dels procediments legals pels quals la ciutadania pot desfer-se de les escombraires; la qual cosa fa que algunes persones es decideixen per alternatives més ràpides i barates, encara que estiguen fora de la llei.
Esta descripció més o menys detallada que fem dels abocadors ens permet conéixer millor el problema que tenim a Picassent i plantejar solucions. Per consegüent, en este escrit fem arribar a l’administració municipal una sèrie de mesures a implementar, entre les quals destaquem: l’eliminació d’abocadors il·legals amb la retirada del fem depositat; la realització de campanyes de conscienciació dirigides a tota la població; el redisseny dels plans de retirada de voluminosos, permetent l’accessibilitat de les urbanitzacions; la realització de controls rigorosos per tal de conéixer quines obres tenen llicència, quines no i si estan fent una retirada adequada de les escombraires; una major investigació i vigilància per tal de detectar abocadors i abocaments il·legals al municipi.