L’any passat vam censar 175 tortugues autòctones i vam retirar del medi natural 106 individus exòtics i invasors de Trachemys scripta
L’any passat, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró va aconseguir censar 175 tortugues autòctones. Concretament, 158 tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa) i 17 tortugues d’estany europees (Emys orbicularis). Estes dues espècies protegides es troben amenaçades per la destrucció del seu hàbitat, la contaminació de l’aigua i la competència de tortugues exòtiques invasores. De fet, la passada temporada vam retirar del medi natural 106 tortugues de florida (Trachemys scripta). La tasca d’esta iniciativa de ciència ciutadana va ser reconeguda en 2019 pel VIII Premis Aquí Camp de Morvedre.
De maig a novembre de 2019, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró va viatjar al Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València), el Barranc de l’Horteta de Torrent (Horta Oest, València), la Marjal d’Almenara, el Riu Magre al seu pas pel Marquesat i a les localitats de Montserrat (La Ribera Alta, València) i Almansa (Castella-La Manxa).
En total, durant l’edició de 2019 el Projecte Emys, iniciativa de ciència ciutadana que compta amb el suport de la Conselleria de Transició Ecològica, va aconseguir censar 175 tortugues autòctones: 158 tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa) i 17 tortugues d’estany europees (Emys orbicularis).
Estes dues espècies protegides es troben amenaçades al nostre territori per la destrucció del seu hàbitat, la contaminació de l’aigua i la competència de tortugues exòtiques invasores. De fet, la passada temporada vam retirar del medi natural 106 Trachemys scripta, conegudes també com a tortugues de florida, que van ser traslladades al Centre de Recuperació de Fauna Silvestre La Granja del Saler (Generalitat Valenciana).
Per a portar endavant esta iniciativa de ciència ciutadana, la més gran que es realitza al País Valencià en matèria de conservació de tortugues autòctones, AE-Agró va comptar en 2019 amb l’ajuda de més de 250 voluntaris. Sense ells seria impossible desenvolupar el Projecte Emys, iniciativa que també compta cada any amb la col·laboració de diferents associacions, entitats i administracions.
Concretament, la passada temporada vam comptar amb la col·laboració de Natura y Cultura Servicios Ambientales, el Voluntariat Ambiental Torrent Verd, l’Associació de Veïns El Vedat de Torrent, Solidaritat Torrent, el Grup d’Acció Mediambiental del Marquesat, el Grup Aventurer de Carlet, Voluns Spain, la Comunitat de Regants de la Bassa del Concejo, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), l’Ajuntament de Sagunt, l’Ajuntament de Torrent, l’Ajuntament de València, l’Ajuntament d’Almansa i la Conselleria de Medi Ambient de Castella-La Manxa.
Seguiment amb GPS de les tortugues del Tancat de la Pipa
Una de les grans novetats del Projecte Emys 2019 va ser el seguiment amb GPS de la població autòctona de tortugues del Tancat de la Pipa, al Parc Natural de l’Albufera de València. Concretament, vam equipar cinc exemplars d’Emys orbicularis i un de Mauremys leprosa amb receptors GPS per a estudiar els seus moviments en esta àrea de reserva de l’Albufera. A més a més, també vam equipar estes tortugues amb transmissors per a poder realitzar el seu ràdio-seguiment.
Gràcies a este estudi hem pogut descobrir noves zones d’estivació i de nidificació de tortugues en el Tancat de la Pipa. De fet, vam protegir amb gàbies els nius localitzats per a evitar la predació dels seus ous. Per a este estudi vam comptar amb la col·laboració de Jean-Yves Georges, un dels referents europeus en la investigació amb GPS del comportament de les tortugues.
A més a més, vam aprofitar la visita de Jean-Yves Georges, Doctor en Ecologia que desenvolupa el seu treball en el marc dels programes transdisciplinaris de l’Institut Multidisciplinari Hubert Curien (IPHC) del Centre Nacional per a la Investigació Científica (CNRS) i la Universitat d’Estrasburg, per a convidar-lo a realitzar una ponència. La cita va ser el 31 de maig en La Granja del Saler, on Jean-Yves Georges ens va explicar l’ecofisiologia de les tortugues i la gestió virtuosa dels recursos naturals.
L’estudi amb GPS de la població de tortugues autòctones del Tancat de la Pipa va ser possible gràcies al conveni de col·laboració signat en 2019 per AE-Agró, l’IPHC, el CNRS i la Universitat d’Estrasburg.
Confirmada la presència de la Mauremys leprosa en Almansa
Per tercer any consecutiu el Projecte Emys va travessar en 2019 les fronteres del País Valencià per a viatjar fins a Castella-La Manxa. Concretament fins a Almansa, a la província d’Albacete, on companys del col·lectiu comarcal d’AE-Agró La Costera van impulsar de nou una prospecció de tortugues amb voluntaris locals.
En les dues edicions anteriors el Projecte Emys només va poder localitzar i retirar del medi natural una tortuga exòtica invasora de l’espècie Trachemys scripta. Va ser en 2018 en la Bassa de la Gala. En 2017 vam realitzar el seguiment en tres punts diferents en l’entorn del Pantà d’Almansa sense aconseguir capturar cap tortuga, ni autòctona ni exòtica.
Però, l’any passat, per fi vam poder constatar la presència de la Mauremys leprosa en Almansa. I ho vam fer en dos llocs diferents: en la Bassa del Concejo, on vam censar en octubre una femella de tortuga d’aigua ibèrica, i en un rierol artificial que nodrix al Pantà d’Almansa, on vam censar en abril un mascle.
A més a més de censar estes dues tortugues autòctones, també vam retirar del medi natural quatre Trachemys scripta que vam capturar entre octubre i novembre en la Bassa del Concejo. Destacar també que en el rierol que nodrix al pantà vam alliberar en novembre una Mauremys leprosa que havia sigut entregada per un particular a l’Ajuntament d’Almansa.
Nou premi per al Projecte Emys
El passat mes d’octubre “El Periódico de Aquí” va lliurar els VIII Premis Aquí Camp de Morvedre en una gala on el Projecte Emys va ser guardonat en la categoria de medi ambient. Concretament, pel treball desenvolupat des de 2011 en la Marjal d’Almenara. L’any passat en este aiguamoll Ramsar vam censar quatre Mauremys leprosa i dues Emys orbicularis, a més a més de retirar del medi natural 87 Trachemys scripta.
Amb este premi ja són quatre els guardons que acumula el Projecte Emys. El primer va ser en 2013, quan este voluntariat mediambiental va rebre el premi a la millor iniciativa de seguiment i recuperació d’espècies de la Conselleria de Medi Ambient. En 2014 va ser la Federació Francòfona per a la Conservació de les Tortugues qui va reconéixer la tasca d’esta iniciativa de ciència ciutadana. I en 2018 l’Associació Cultural La Garrofera ens va lliurar el Premi Joanjo Masó a la Sostenibilitat i el Territori.
Però, com ja sabeu, per a nosaltres el millor premi és poder comptar any rere anys amb tots els voluntaris, associacions, entitats i administracions que feu possible esta iniciativa de ciència ciutadana. Enguany hauríem d’haver començat ja a fer els primers censos de tortugues. Malauradament, l’Estat d’Alarma decretat pel coronavirus ens ho ha impedit. Quan aconseguim superar la crisi sanitària del COVID-19 i retornar a la normalitat, convocarem l’edició 2020 del Projecte Emys. Fins aleshores, per tu i per la gent que estimes, #QuedatACasa.