L’any passat vam censar 15 Emys orbicularis i 20 Mauremys leprosa
Durant 2020 el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró va censar 35 tortugues autòctones. Exactament, 15 tortugues d’estany europees (Emys orbicularis) i 20 tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa). Estes dues espècies protegides estan amenaçades per la destrucció del seu hàbitat, la contaminació de l’aigua i la competència de tortugues exòtiques invasores. De fet, en 2020 vam retirar del medi natural 111 tortugues exòtiques. A més a més, en la Marjal d’Almenara vam localitzar 36 nius de tortuga de florida (Trachemys scripta), d’on vam retirar 170 ous i 48 nounats d’esta espècie invasora.
Malgrat la pandèmia de la COVID-19, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró va realitzar en 2020 el seguiment i cens de 10 poblacions diferents de tortugues. Concretament, el Projecte Emys va viatjar al Riu Magre al seu pas pel Marquesat, la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, els Ullals de Senillera d’Albalat de la Ribera, el Tancat de la Pipa, la Llacuna del Samaruc d’Algemesí, la Marjal d’Almenara, el Riu Albaida al seu pas per Xàtiva, el Pont Sec del Barranc del Carraixet, l’Embassament d’Embarcaderos de Cofrents i a Almansa.
En total, l’any passat esta iniciativa de ciència ciutadana que compta amb el suport de la Generalitat Valenciana va aconseguir censar 35 tortugues autòctones: 15 tortugues d’estany europees (Emys orbicularis) i 20 tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa). Les tortugues d’estany europees van ser censades en els Ullals de Senillera (9), on el Projecte Emys s’estrenava, la Llacuna del Samaruc (3), el Tancat de la Pipa (2) i la Marjal de Rafalell i Vistabella (2).
Per la seua part, les 20 tortugues d’aigua ibèriques censades en 2020 van ser al Riu Magre (10), el Pont Sec (7), l’Embassament d’Embarcaderos (2) i el Riu Albaida (1). Paga la pena destacar que en Embarcaderos era la primera vegada que es realitzava este seguiment de tortugues i que les dues Mauremys leprosa censades són les primeres que es marquen a Cofrents.
Malauradament, l’any passat vam capturar moltes més tortugues exòtiques que autòctones. De fet, vam capturar i retirar del medi natural 110 tortugues de florida (Trachemys scripta) i una tortuga mapa (Graptemys pseudogeographica). Resulta especialment preocupant la situació de la Marjal d’Almenara, on vam retirar la tortuga mapa i 97 tortugues de florida.
A més a més en esta zona humida, on durant tot el 2020 no vam trobar cap tortuga autòctona, vam localitzar 36 nius de Trachemys scripta amb 170 ous i 48 nounats d’esta espècie exòtica invasora.
La resta de tortugues de florida les vam capturar i retirar al Magre (7), l’Albaida (4), Almansa (2) i en Rafalell i Vistabella (1). En el Magre, a més a més, hem constatat i alertat de la presència del silur (Silurus glanis), un peix exòtic invasor que també amenaça a les nostres tortugues autòctones i a la resta de la fauna aquàtica per la seua voracitat.
Pel que respecta a la solta de tortugues autòctones per a reforçar poblacions en perill, l’any passat el Projecte Emys va alliberar 50 amb la col·laboració de la Generalitat. Concretament, vam amollar 30 juvenils de tortuga d’estany europea en la Marjal d’Almenara, 10 en el Tancat de la Pipa i 10 en Rafalell i Vistabella. A més a més, en la Marjal d’Almenara vam soltar 10 juvenils de tortuga d’aigua ibèrica.
Destacar també que durant l’edició de 2020, en la qual han participat més de 500 voluntàries i voluntaris, el Projecte Emys ha recuperat 5 Mauremys leprosa. Les tortugues recuperades han sigut alliberades en el Riu Canyoles (3), el Riu Barxeta (1) i en la Bassa del Vincle d’Almansa (1).
Des d’AE-Agró volem agrair-vos a totes i tots els voluntaris la vostra participació en esta iniciativa de ciència ciutadana, la més gran que es desenvolupa al País Valencià per a conservar i protegir poblacions autòctones de tortugues. El Projecte Emys no seria possible sense la vostra ajuda i la vostra estima per la nostra natura.
Finalment, també volem agrair la col·laboració de totes les associacions i entitats que amb el vostre suport heu fet possible esta edició del Projecte Emys: Ambiens, el Grup d’Acció Mediambiental del Marquesat, el Grup Aventurer Carlet, el Voluntariat Mediambiental de l’Ajuntament de Llombai, l’Associació Cultural Macarella de Bonrepòs i Mirambell, el Bosc Primigeni de Xàtiva, l’Ajuntament de Sagunt, Voluns Spain, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), l’Ajuntament de València, la Comunitat de Regants de la Bassa del Concejo, l’Ajuntament d’Almansa i la Conselleria de Medi Ambient de Castella-La Manxa.