Retirem del medi natural dues tortugues exòtiques invasores
Per quart any consecutiu, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha viatjat a Castella-La Manxa. Concretament a Almansa, a la província d’Albacete, on companys d’AE-Agró La Costera i voluntaris locals han realitzat una nova prospecció de tortugues en la Bassa del Concejo. Enguany, en esta bassa, només hem localitzat tortugues exòtiques invasores. Exactament, dues Trachemys scripta que van ser retirades del medi natural. Pel que respecta a tortugues autòctones, esta temporada hem alliberat una tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) i hem localitzat un juvenil d’esta espècie atropellat en Almansa.
El seguiment i cens de tortugues 2020 del Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró a Almansa es va desenvolupar durant els mesos de setembre i octubre, per a evitar així possibles molèsties a les diferents espècies d’aus que nidifiquen en la Balsa del Concejo.
En esta edició, per a realitzar esta iniciativa de ciència ciutadana, vam instal·lar set trampes flotants amb esquer, que companys del col·lectiu comarcal d’AE-Agró La Costera i voluntaris locals van revisar en sis ocasions. El resultat d’este cens va ser la captura de dues exòtiques i invasores tortugues de florida (Trachemys scripta), una femella i un mascle que van ser retirats del medi natural.
En les tres campanyes anteriors del Projecte Emys a Almansa es van capturar i retirar del medi natural un total de cinc Trachemys scripta. La primera, l’any 2018 en la Bassa de la Gala. Les altres quatre, l’any passat en la Bassa del Concejo, on podem concloure que esta espècie exòtica invasora té una població.
De fet, durant el seguiment d’enguany en la Bassa del Concejo només hem trobat espècies exòtiques invasores. A més a més de les dues tortugues de florida, hem capturat i retirat del medi natural 49 black-bass o perques americanes (Micropterus salmoides) i 20 crancs rojos americans (Procambarus clarkii).
Pel que respecta a la tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa), espècie autòctona que en 2019 vam censar per primera vegada en Almansa, enguany no hem localitzat cap exemplar viu. En la Bassa del Concejo, on l’any passat vam censar una femella, no hem trobat cap Mauremys leprosa esta temporada. I en un rierol que nodrix al Pantà d’Almansa, on vam censar un mascle l’any passat, hem identificat un juvenil. Però, malauradament atropellat.
La tortuga atropellada ha aparegut a més de tres quilòmetres de distància del punt on vam censar el mascle de Mauremys leprosa en 2019, fet que demostraria que esta espècie autòctona pobla gran part d’este rierol. De fet, en este rierol ja vam alliberar l’any passat una tortuga d’aigua ibèrica, que havia sigut entregada per un particular a l’Ajuntament d’Almansa.
Finalment, destacar que enguany hem soltat una Mauremys leprosa en la Bassa del Vincle d’Almansa. Es tracta d’un exemplar que agents mediambientals de Castella-La Manxa van localitzar en Caudete, en una zona allunyada de qualsevol punt d’aigua, motiu pel qual sospitem que va ser abandonat per algun particular que el tenia en captivitat.
Des d’AE-Agró volem agrair l’ajuda de Diego García, Alfonso Baeza, Joaquín García, Alfredo Martínez i Antonio Guillén per a desenvolupar el Projecte Emys 2020 a Almansa. I, per descomptat, agrair la col·laboració de la Comunitat de Regants de la Bassa del Concejo. Especialment, la de José Gómez, el seu president.
A més a més d’Almansa, enguany el Projecte Emys ha realitzat el cens de tortugues autòctones del Riu Magre al seu pas pel Marquesat, la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, els Ullals de Senillera d’Albalat de la Ribera, el Tancat de la Pipa, la Llacuna del Samaruc d’Algemesí, la Marjal d’Almenara, el Riu Albaida al seu pas per Xàtiva, el Pont Sec del Barranc del Carraixet i l’Embassament d’Embarcaderos a Cofrents. I, si el coronavirus i l’oratge ho permeten, esta iniciativa de ciència ciutadana encara viatjarà en 2020 a Montserrat, el Barranc de Pelós de Xiva i el Barranc de l’Horteta de Torrent.