Censem en esta zona humida 21 tortugues autòctones i retirem del medi natural 552 exòtiques i invasores Trachemys scripta
De l’1 d’abril al 22 de setembre Acció Ecologista-Agró ha desenvolupat el Projecte Emys a la Marjal d’Almenara. En esta edició hem aconseguit censar 21 tortugues autòctones: onze tortugues d’estany europees (Emys orbicularis) i deu tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa). A més a més, durant este voluntariat mediambiental hem capturat i retirat del medi natural 552 tortugues de florida (Trachemys scripta) i hem localitzat 68 nius amb 454 ous d’esta espècie exòtica invasora. Per a reforçar la població de tortugues autòctones d’Almenara enguany hem amollat 18 juvenils d’Emys orbicularis.
Durant els mesos d’abril, maig, juny i juliol la colla de voluntaris sèniors del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Plana han treballat de valent per a realitzar el seguiment i cens de la població de tortugues autòctones de la Marjal d’Almenara.
Amb l’ajuda de sis estudiants en pràctiques, quatre de Ciències Ambientals de la Universitat de València (UV) i dos del grau superior de Gestió Forestal i del Medi Natural de l’Institut d’Ensenyament Secundari (IES) Alt Palància de Sogorb, els nostres companys han revisat tres vegades per setmana (dilluns, dimecres i divendres) les diferents trampes instal·lades als Estanys d’Almenara i a l’Ullal de Quartons.
Com a resultat d’esta tasca s’han pogut censar una tortuga d’estany europea (Emys orbicualris) i dues tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa), sent estes últimes noves captures.
Malauradament, la gran majoria dels exemplars localitzats enguany han sigut exòtics invasors, com anem experimentant des d’edicions anteriors. Concretament, hem capturat i retirat del medi natural 552 tortugues al·lòctones, 539 tortugues de florida (Trachemys scripta) i 13 tortugues jeroglífiques (Pseudemys concinna) als Estanys i a l’Ullal de Quartons. Del total de tortugues exòtiques capturades, totes elles traslladades al Centre de Recuperació de Fauna Silvestre La Granja del Saler (Generalitat Valenciana), 190 eren adultes, 46 juvenils i 316 nounats.
A més a més, d’acord amb els mètodes de captura, 58 tortugues han sigut pescades amb mornells, les trampes artesanals que utilitzem per al cens, 135 amb trampes flotants, 242 amb salabre i les altres 127 a mà, quan anaven o venien de pondre els seus ous.
Destacar també que, un any més, en juny i juliol, el Projecte Emys s’ha desplaçat fins a la zona més al nord de la Marjal d’Almenara, concretament a Moncofa, per estudiar la població de tortugues autòctones que hi ha en este meravellós raconet de l’aiguamoll.
Els resultats obtinguts són molt positius, més fins i tot que en la temporada anterior. Igual que en 2021, s’han localitzat 10 E. orbicularis, corresponent-se en este cas 6 d’elles amb exemplars que ja teníem censats, 1 en 2004, i les altres 4 amb noves captures. També, fruit del treball realitzat en la zona, s’han pogut identificar enguany 8 M. leprosa juvenils que van ser criats en captivitat i alliberades el 2019.
Recerca de nius
Al llarg de tot este període, incloent-hi, a més a més, la primera quinzena de setembre, s’ha dut a terme una laboriosa recerca de nius. Tasca que ha comptat amb la col·laboració de diferents investigadores vingudes d’altres ciutats on treballen, per traslladar les seues investigacions a la marjal d’Almenara, cosa que han fet en els darrers anys.
Primerament, remarcar que la quantitat de nius trobats ha estat inferior a la d’altres edicions, no obstant això, la xifra és preocupant. En les tres visites que ha fet Sara, investigadora de la Universitat Complutense de Madrid (UCM), hem localitzat 40 nius amb 337 ous i 6 nius amb 43 nounats, tots ells custodiats en laboratoris de Bilbao i Madrid.
I en les dues visites que ha realitzat Gerardo, l’altre investigador, s’han retirat 15 nius amb 117 ous i 7 nius amb 52 nounats. Les xifres totals d’estes sessions són: 68 nius, 454 ous i 95 nounats, que se sumen als 221 trobats amb salabre o a mà, igual que estos, al llarg de les revisions setmanals fetes pels nostres sèniors i les estudiants, com ja hem avançat.
Reforçament de les poblacions
D’entre les múltiples tasques que veieu que hem desenvolupat per poder estudiar i contribuir a la conservació de les dues espècies de tortugues autòctones que habiten a la Marjal d’Almenara, recordem també la reintroducció d’exemplars que duem a terme. Esta temporada, s’han alliberat 18 exemplars d’Emys orbicularis, 7 en la zona de Moncofa i 11 en l’Ullal de Quartons.
A banda de tot això, el 21 de maig, en la jornada de voluntariat del Projecte Emys que tingué lloc a la Finca de Penya, amb motiu dels voluntariat organitzats per la Colla Verda, s’han censat i alliberat tres exemplars de tortuga d’estany europees (Emys orbicularis) i dos de tortuga d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa) en esta reserva de fauna silvestre.
Des d’AE-Agró volem agrair la involucració de totes les persones que han fet possible El Projecte Emys a la Marjal d’Almenara. També la implicació i el compromís de la resta de persones que des del Tancat de la Pipa, el Barranc de l’Horteta de Torrent, els Ullals de Senillera, la Marjal de Rafalell i Vistabella, el riu Canyoles, les llacunes de Montserrat, el barranc del Carraixet, Cofrents, el Marquesat o Begís han contribuït a la conservació de les nostres tortugues autòctones.
Finalment, recordar que esta iniciativa de ciència ciutadana, que compta amb el suport de la Generalitat Valenciana i, per segon any consecutiu, també amb el de Caixa Popular, ja ha finalitzat però tornarà en 2023 amb les mateixes forces i ganes de sempre. Si vols saber més, segueix-nos en xarxes socials o envia un correu electrònic a projecteemys@gmail.com.