Censem deu Mauremys leprosa en l’Embassament d’Embarcaderos
El cap de setmana del 17 al 19 de setembre el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró va tornar a la comarca de La Vall d’Aiora-Cofrents. Concretament a Cofrents, on vam realitzar per segon any consecutiu un cens intensiu de tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa) en l’Embassament d’Embarcaderos. Esta temporada hem aconseguit localitzar déu nous exemplars de Mauremys leprosa, nou adults i un juvenil, en este embassament on confluïxen el Riu Xúquer i el Cabriel. A més a més, també hem alliberat una femella de tortuga d’aigua ibèrica en el Cautaban al seu pas per Jalance.
L’any 2015 el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró es va estrenar a la comarca de La Vall d’Aiora-Cofrents amb un primer cens de tortugues autòctones realitzat a la localitat de Jalance. Des de llavors, esta iniciativa de ciència ciutadana ha confirmat el bon estat de conservació de la tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) en este municipi. De fet, a Jalance hem censat més de 40 exemplars de tortuga d’aigua ibèrica, tant en el Riu Xúquer com en el seu afluent el Cautabán.
L’any passat, després de ser alertats de la possible presència de l’exòtica i invasora tortuga de florida (Trachemys scripta) en l’Embassament d’Embarcaderos, AE-Agró va decidir traslladar el cens del Projecte Emys en esta comarca de l’interior de la província de València a la localitat de Cofrents. I, gràcies a l’esforç de les voluntàries i els voluntaris que hi van participar, vam aconseguir censar dos mascles de Mauremys leprosa, però no vam capturar ni divisar cap tortuga exòtica invasora.
Enguany hem repetit este seguiment de la població de tortugues de l’Embassament d’Embarcaderos al llarg de la primavera, l’estiu i la tardor. I el cap de setmana del 17 al 19 de setembre vam realitzar un cens intensiu. Fruit d’este treball hem aconseguit censar déu noves tortugues d’aigua ibèriques en este embassament on confluïxen el Riu Xúquer i el Cabriel. Exactament, nou adults (sis mascles i tres femelles) i un juvenil encara massa menut per a ser sexat.
A més a més, hem localitzat una zona en Embarcaderos on hi ha presència de tortugues de florida. Però, per ara, malgrat la instal·lació de trampes, encara no hem pogut capturar ni retirar cap Trachemys scripta del medi natural a Cofrents. En 2022 esperem tindre més sort.
Finalment, pel que respecta al Projecte Emys a La Vall d’Aiora-Cofrents, paga la pena destacar que durant el cens intensiu del 17 al 19 de setembre vam alliberar una femella de Mauremys leprosa al Cautaban, just en el punt on este afluent s’unix al Riu Xúquer.
La tortuga d’aigua ibèrica alliberada era un exemplar que va ser capturat accidentalment per un pescador a Jalance i que, després de recuperar-se de les seues ferides en el Centre de Recuperació de Fauna La Granja del Saler (Generalitat Valenciana), va ser retornada al seu hàbitat natural pel Projecte Emys.
A més a més de l’Embassament d’Embarcaderos, el Projecte Emys, iniciativa de ciència ciutadana que compta amb la col·laboració de la Generalitat i des d’enguany també amb el suport de Caixa Popular, ha realitzat al llarg de 2021 el cens de tortugues autòctones del Riu Canyoles a Xàtiva, la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, la Marjal d’Almenara, el Pont Sec del Barranc del Carraixet, el Tancat de la Pipa, el Barranc de l’Horteta de Torrent, el Riu Magre al seu pas per la subcomarca del Marquesat, els Ullals de Senillera d’Albalat de la Ribera, la llacuna del Samaruc d’Algemesí i a Almansa.