Localitzem dotze Mauremys leprosa en el Riu Magre
Per segon any consecutiu el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha viatjat este estiu al Riu Magre. Concretament al seu pas per la subcomarca del Marquesat, on sobreviu una xicoteta població de tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) entre les localitats de Catadau i Alfarb (La Ribera Alta, València). Amb la col·laboració del Grup d’Acció Mediambiental del Marquesat i del Grup Aventurer Carlet, el Projecte Emys d’AE-Agró ha localitzat en esta segona edició dotze noves Mauremys leprosa en el Magre i ha retirat d’este riu huit exòtiques i invasores tortugues de florida (Trachemys scripta).
Del 18 de juny al 21 d’agost, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha tornat al Riu Magre. Amb la col·laboració del Grup d’Acció Mediambiental del Marquesat i del Grup Aventurer Carlet hem realitzat, per segon estiu consecutiu, el seguiment i cens de tortugues autòctones en este riu al seu pas per la subcomarca del Marquesat. En total, enguany hem convocat nou jornades de voluntariat.
Per a portar endavant esta iniciativa de ciència ciutadana hem instal·lat en el Magre huit trampes flotants. On? Doncs a l’Assut Vell de Carlet, que es troba ubicat entre els termes municipals de Catadau i Alfarb (La Ribera Alta, València). En este tram del riu l’any passat vam constatar la presència de la tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) amb la captura de setze individus d’esta espècie autòctona amenaçada.
En total, els vint voluntaris que han participat en el Projecte Emys 2019 al Magre han aconseguit localitzar esta temporada dotze noves Mauremys leprosa en este riu. A més a més, també hem capturat huit exemplars de l’exòtica i invasora tortuga de florida (Trachemys scripta), que han sigut retirats del medi natural i traslladats al Centre de Recuperació de Fauna La Granja del Saler de la Generalitat Valenciana.
Durant les dues edicions del Projecte Emys realitzades fins a la data al Magre hem aconseguit censar vint-i-huit Mauremys leprosa, una xifra que confirma la presència d’una xicoteta població d’esta espècie autòctona amenaçada en este riu. A més a més, portem retirades setze exòtica i invasora Trachemys scripta, una espècie que competix directament amb les nostres tortugues autòctones i que suposa un dels principals perills per a la seua conservació.
Esta temporada, a més a més del Riu Magre al seu pas pel Marquesat, el Projecte Emys també ha viatjat al Barranc de l’Horteta, la Marjal d’Almenara i al municipi de Montserrat. Pròximament esta iniciativa de ciència ciutadana, que compta amb la col·laboració de la Conselleria de Transició Ecològica, viatjarà al Riu Palància, l’Albufera de València, el Barranc de Pelós, el Riu Xúquer, la Marjal de Rafalell i Vistabella, el Riu Canyoles, el Barranc del Carraixet, el Riu Albaida i als municipis d’Albalat de la Ribera i Almansa. I, per primera vegada, este voluntariat mediambiental també es convocarà enguany al Quadro de Santiago.
Des d’AE-Agró convidem a tots els amants de la nostra natura a sumar-se a esta iniciativa de ciència ciutadana que impulsem des de 2010. Si vols ajudar-nos i convertir-te en voluntari del Projecte Emys, només has d’enviar un correu electrònic a projecteemys@gmail.com. Et necessitem un any més per a estudiar, defensar i conservar les nostres tortugues autòctones. Entra en acció i vine a tortuguejar!!!