Censem cinc tortugues autòctones en Rafalell i Vistabella
Del 15 al 23 de juliol, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha tornat a la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell per a realitzar el seguiment de la seua població de tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) i tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa). Amb la col·laboració d’Ambiens i l’ajuda de més de 60 voluntaris, hem aconseguit censar cinc tortugues autòctones en este xicotet però valuós aiguamoll. Concretament, tres Emys orbicularis i dues Mauremys leprosa. A més a més, hem reforçat la població de tortugues autòctones d’esta marjal amb la solta de quatre juvenils d’Emys orbicularis i dos de Mauremys leprosa.
Des de 2011, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró realitza el seguiment de la població de tortugues autòctones de la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell (Horta Nord, València), zona humida on tenim dues espècies autòctones: la tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) i la tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa).
Amb motiu d’esta iniciativa de ciència ciutadana, del 15 al 23 de juliol hem convocat cinc voluntariats en la Marjal de Rafalell i Vistabella. El primer, el del dijous 15 de juliol, el vam dedicar a instal·lar nou mornells. I les altres quatre jornades, la del dissabte 17, el dilluns 19, el dimecres 21 i el divendres 23, a revisar estes trampes artesanals que utilitzem per al seguiment de poblacions de tortugues.
Com a resultat de tot este treball, hem localitzat cinc tortugues autòctones en esta zona humida: una femella i dos mascles d’Emys orbicularis i dues femelles de Mauremys leprosa. De les cinc tortugues autòctones censades, una Emys orbicularis i una Mauremys leprosa han sigut capturades per primera vegada esta temporada. Les altres tres tortugues (dues Emys orbicularis i l’altra Mauremys leprosa) són recaptures, ja que van ser censades per primera vegada en edicions anteriors del Projecte Emys.
Destacar també que, amb la col·laboració del Servei de Vida Silvestre de la Generalitat Valenciana, el Projecte Emys ha reforçat enguany la població de tortugues autòctones de Rafalell amb la solta de sis juvenils. Concretament, quatre juvenils d’Emys orbicularis i dos de Mauremys leprosa. Finalment, una altra dada positiva del cens de 2021 ha sigut que no hem capturat ni vist cap tortuga exòtica invasora en este xicotet però valuós aiguamoll.
Esta temporada, en la qual han participat més de 60 voluntaris, el Projecte Emys en Rafalell ha sigut coordinat per l’equip d’AE-Agró del Tancat de la Pipa amb l’ajuda d’Ambiens. A més a més del suport de la Generalitat, hem comptat per primera vegada amb el de Caixa Popular i, com en edicions anteriors, també amb el de les dues administracions implicades en el projecte del Tancat de la Pipa: la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i l’Ajuntament de València.
A més a més de Massamagrell, durant 2021 el Projecte Emys d’AE-Agró ha viatjat al Riu Magre al seu pas pel Marquesat, la Marjal d’Almenara, el Pont Sec del Barranc del Carraixet, el Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València), el Barranc de l’Horteta de Torrent, els Ullals de Senillera d’Albalat de La Ribera, la Llacuna del Samaruc d’Algemesí i el Riu Canyoles al seu pas per Xàtiva.
Pròximament esta iniciativa de ciència ciutadana també viatjarà als municipis de Cofrents, Montserrat i Almansa per a estudiar i protegir les seues poblacions de tortugues autòctones. Si vols participar en estos censos com a voluntari del Projecte Emys, envia un correu electrònic a projecteemys@gmail.com. Vine i ajuda’ns a conservar les nostres tortugues autòctones!!!