Localitzem 56 Mauremys leprosa sense censar
Del 3 al 10 d’agost el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha viatjat a Montserrat per a realitzar el seguiment de la població de tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) que habita en dues llacunes d’esta localitat de La Ribera Alta. En total, en esta segona edició del Projecte Emys a Montserrat hem aconseguit censar 56 noves Mauremys leprosa i, a més a més, hem retirat del medi natural 5 exòtiques i invasores tortugues de florida (Trachemys scripta). Per a desenvolupar esta iniciativa de ciència ciutadana hem comptat amb l’ajuda de 51 voluntaris i la col·laboració de la Conselleria de Transició Ecològica.
L’estiu de 2017, voluntaris del Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró van descobrir una nova població de tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) en el municipi de Montserrat (La Ribera Alta, València). En només un dia van aconseguir censar 31 tortugues d’aigua ibèriques en una llacuna temporal d’esta localitat. Així que en 2018 el Projecte Emys va viatjar fins a Montserrat per a continuar amb l’estudi de la població de Mauremys leprosa d’este punt d’aigua temporal i també en una llacuna veïna, de menor tamany però amb aigua tot l’any.
Durant el cens de 2018 vam capturar i retornar al medi natural 37 tortugues d’aigua ibèriques a Montserrat. 20 de les Mauremys leprosa capturades van ser nous exemplars i 17 van ser recaptures de 2017. Així que fins a este estiu la població censada de tortugues autòctones de les llacunes de Montserrat era de 51 individus. Enguany, gràcies a l’ajuda dels 51 voluntaris que han participat en esta iniciativa de ciència ciutadana, hem aconseguit duplicar la quantitat de Mauremys leprosa censades.
En esta segona edició del Projecte Emys a Montserrat hem convocat tres jornades de seguiment de tortugues. Concretament, el 3, el 7 i el 10 d’agost. En total, hem capturat i retornat al medi natural 128 individus. Més del 50% de les captures han sigut recaptures de tortugues ja censades en 2017 i 2018 (algunes fins i tot han caigut més d’una vegada en les trampes). Però, la dada realment interessant és la d’exemplars censats per primeta vegada, que enguany ha sigut de 56 individus.
Així que la població de tortugues d’aigua ibèriques de les llacunes de Montserrat estaria formada actualment per 107 exemplars. La mala notícia ha sigut la captura per primera vegada de tortugues al·lòctones. Concretament, 5 exòtiques i invasores tortugues de florida (Trachemys scripta), que han sigut traslladades al Centre de Recuperació de Fauna La Granja del Saler.
Des d’AE-Agró volem agrair al Col·lectiu Soterranya, al Voluntariat Ambiental Torrent Verd, a l’Associació de Veïns El Vedat i a Solidaritat Torrent la seua participació en el cens de tortugues autòctones de les llacunes de Montserrat. I, per descomptat, també a Vicente Riera, company que va descobrir esta població de Mauremys leprosa en 2017 i que actualment lidera el seguiment i l’estudi de la seua població.
Esta temporada, a més a més de Montserrat, el Projecte Emys també ha viatjat al Barranc de l’Horteta i a la Marjal d’Almenara. Pròximament, esta iniciativa de ciència ciutadana, que compta amb la col·laboració de la Conselleria de Transició Ecològica, viatjarà al Riu Palància, l’Albufera de València, el Riu Magre, el Barranc de Pelós, el Riu Xúquer, la Marjal de Rafalell i Vistabella, el Riu Canyoles, el Barranc del Carraixet, el Riu Albaida i als municipis d’Albalat de la Ribera i Almansa. I, per primera vegada, este voluntariat mediambiental també es convocarà enguany al Quadro de Santiago.
Des d’AE-Agró convidem a tots els amants de la nostra natura a sumar-se a esta iniciativa de ciència ciutadana que impulsem des de 2010. Si vols ajudar-nos i convertir-te en voluntari del Projecte Emys, només has d’enviar un correu electrònic a projecteemys@gmail.com. Et necessitem un any més per a defensar, estudiar i conservar les nostres tortugues autòctones. Entra en acció i vine a tortuguejar!!!