Localitzem 102 tortugues d’aigua ibèriques a la llacuna xicoteta d’este municipi
Després d’estudiar la llacuna temporal de Montserrat, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha tornat a este municipi per conéixer i registrar la població de tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa) que hi viu en la llacuna veïna, de menor tamany però amb aigua tot l’any. Concretament, en juliol i setembre convocarem tres sessions de revisió de trampes durant les quals, les 38 persones que han participat, varen aconseguir localitzar un total de 102 exemplars d’esta espècie autòctona amenaçada que defensem i volem conservar.
Al municipi de Montserrat hi ha dos tresors naturals, plens de biodiversitat, on el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró treballa per estudiar i conservar les poblacions de tortugues autòctones que hi alberguen. Des del 2017 censem en la llacuna temporal de la localitat, en la qual enguany hem identificat un total de 245 tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa). L’any 2018, a més a més, per primera vegada ens endinsarem en l’altra massa d’aigua, més xicoteta i ubicada a uns 200 m de distància, a la que en esta temporada hem tornat per continuar explorant-la.
De fet, al llarg de l’estiu, hem organitzat en esta llacuna, que a diferència de l’altra du aigua tot l’any, tres jornades de seguiment de tortugues. Concretament, el 7 de juliol i el 14 i 18 de setembre. En total, revisant les dues trampes flotants instal·lades, hem capturat i retornat al medi 102 individus de M. leprosa, (29 femelles, 71 mascles i dos molt xicotetes per saber el seu sexe), sent d’estes: 26 noves tortugues censades, 42 recaptures i 34 juvenils que alliberaren sense marcar. Així estimem que esta població de tortugues d’aigua ibèriques estaria formada actualment per vora 92 exemplars.
Els resultats, d’acord amb els obtinguts de l’estudi en la llacuna gran, són molt positius i reflectixen a priori la presència d’una població consolidada i reproductora de tortugues d’aigua ibèrica en este emblemàtic raconet de la Ribera Alta. A més a més, cal afegir que no hem localitzat cap espècie exòtica i invasora en este punt d’aigua permanent.
També és important assenyalar que, al llarg dels censos realitzats en 2018, 2019 i 2022, hem detectat el desplaçament de 23 tortugues de la llacuna gran a la xicoteta, separades per tan sols 200 m de distància. La qual cosa pot deure’s a les variabilitats del règim hídric que experimenta, en especial, la llacuna temporal, que és la que té una major superfície.
Des d’AE-Agró volem agrair el compromís i l’ajuda proporcionada per l’Ajuntament de Montserrat que, com ja va fer en juliol quan estudiarem l’altra llacuna, en cadascuna de les jornades programades ens ha preparat un parell de carpes, taules i cadires per dur endavant el cens de tortugues autòctones en esta localitat. I, per descomptat, volem donar les gràcies a Vicente Riera, que actualment lidera el seguiment i l’estudi a Montserrat, així com a les 38 voluntàries i voluntaris que han fet possible el Projecte Emys en la més menudeta massa d’aigua del terme municipal.