Localitzades cinc Mauremys leprosa al Barranc de l’Horteta
Del 5 al 22 de juny, Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró va viatjar fins a Torrent (Horta Sud, València) per a realitzar l’estudi de la població de tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa) de la Reserva de Fauna Silvestre del Barranc de l’Horteta. Com en les darreres edicions, en 2024 el lloc elegit per a desenvolupar el cens va ser la zona de la Font de la Teula, on es van programar sis voluntariats. En total vam localitzar cinc tortugues d’aigua ibèriques. Concretament, una femella i quatre mascles. Afortunadament, no es va capturar cap exemplar de tortuga exòtica i invasora.
El dimecres 5 de juny, arrancava al Barranc de l’Horteta de Torrent (Horta Oest, València) el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró, voluntariat que en esta reserva de fauna silvestre compta amb la col·laboració de Natura y Cultura Servicios Ambientales i l’Ajuntament de Torrent.
Eixe dia vam instal·lar quatre trampes semiflotants amb esquer que posteriorment vam revisar el dissabte 8, el dimecres 12, el dissabte 15, el dimecres 19 i el dissabte 22 de juny. Gràcies a l’ajuda dels 85 voluntaris i voluntàries que van participar en estes sis jornades, poguérem localitzar cinc tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa) en el Barranc de l’Horteta: una femella no gràvida, d’edat adulta, i quatre mascles, dos jóvens i dos adults.
Concretament, este voluntariat es va desenvolupar en l’entorn de la Font de la Teula, on ja es va realitzar en 2021, 2019, 2018 i 2017. En 2015 i 2016 es va efectuar en el tram del Barranc de l’Horteta del Clot de Bailón on, segurament per la pressió humana, el nombre de tortugues d’aigua ibèriques és inferior.
Totes les tortugues localitzades eren recaptures d’altres edicions
Pel que fa als resultats, de les quatre Mauremys leprosa, totes, van ser capturades en edicions anteriors, de fet, una d’elles va ser localitzada per primera vegada l’any 2017. Quant a la presència d’espècies exòtiques i invasores, afortunadament la passada temporada no es va capturar cap exemplar. A més a més, destacar que, en esta reserva de fauna silvestre, el Centre Aqüícola del Palmar i el Centre de Recuperació de Fauna “La Granja del Saler”, va alliberar al mes de juliol una M. leprosa trobada i rescatada al terme municipal d’Aldaia.
Des d’AE-Agró volem agrair la col·laboració de totes i tots els voluntaris que van participar en el Projecte Emys 2024 en el Barranc de l’Horteta, així com en la resta de masses d’aigua dolça valencianes on hem treballat. També el suport que rep esta iniciativa de ciència ciutadana, per part de la Generalitat Valenciana i també per quart any consecutiu de Caixa Popular. Seguim pendents de l’evolució d’esta massa d’aigua, afectada per la DANA del passat 29 d’octubre, ja que ha quedat despullada de tota vida. Mentrestant, ens preparem per a tornar este 2025 a censar al Barranc de l’Horteta. Una temporada que ens servirà per a conéixer el grau d’afeccions a la biodiversitat, la resposta dels animals a este esdeveniment, concretament de les tortugues, i el ritme de recuperació de l’ecosistema. Pam a pam, seguim conservant les nostres tortugues autòctones!!!
*Les dades del 2024 estan incompletes pel que fa al nombre de tortugues censades ja que els registres en escrit es van perdre amb la DANA i només disposem de les captures registrades electrònicament.