La Comissió Permanent aprova sis propostes plantegades pels col·lectius comarcals i les comissions sectorials de l’associació
En la seua reunió mensual d’octubre de 2020, la Comissió Permanent d’Acció Ecologista-Agró va acordar destinar 40.000 euros de les reserves de l’associació a atendre les següents necessitats: Entre 2020 i 2021, invertir en rehabilitació i mitjans materials de la Casa Verda la quantitat de 10.000 euros. I, entre 2021 i 2022, destinar 30.000 euros al desenvolupament de projectes proposats pels grups locals, comarcals, comissions sectorials i custòdies del territori de l’associació. A continuació detallem els sis projectes que seran autofinançats per AE-Agró durant el curs 2021 amb un import màxim de 2.000 euros.
La modernització dels regadius implica una transformació molt més ampla que el simple sistema de reg. De fet, té implicacions ambientals en el sistema que l’envolta, tant superficialment com subterràniament, i afecta l’espai immediat al voltant de la parcel·la de cultius. Este és el cas, per exemple, de tot el procés de modernització de regadius de la Séquia Reial del Xúquer, que té afeccions directes en este riu i en el parc Natural de l’Albufera de València.
Davant de la manca d’avaluació ambiental per part de les administracions competents en este procés de modernització de regadius, a petició de la Comissió de l’Aigua d’Acció Ecologista-Agró i del col·lectiu comarcal de La Ribera, la Comissió Permanent ha aprovat realitzar un estudi sobre les afeccions mediambientals de la modernització del regadiu impulsada per la Séquia Reial de Xúquer.
També a petició de la Comissió de l’Aigua i de la Comissió de Territori, la Comissió Permanent ha donat el seu vistiplau a realitzar un estudi sobre possibles alternatives per al projecte d’evacuació d’aigües pluvials del Barranc dels Frares al Barranc del Palmaret Alt. Esta proposta d’estudi compta també amb el suport del col·lectiu comarcal d’AE-Agró Horta Nord.
Este projecte d’evacuació d’aigües pluvials, que afecta els termes municipals de Godella, Rocafort, Burjassot i Massarrojos, pretén canalitzar el Barranc dels Frares fins al del Palmaret Alt amb una assarb sobre terrenys l’Horta. Des d’AE-Agró defensem els Sistemes urbans de Drenatge Sostenible (SuDS) com a alternativa a l’assarb.
A més a més d’estos dos estudis, la Comissió Permanent també ha aprovat un projecte per al disseny i la instal·lació d’un itinerari botànic a La Vall de Gallinera. Concretament, en el marc del projecte de custòdia del territori de l’Ombria de Benirrama. Esta proposta ha sigut presentada pel col·lectiu comarcal d’AE-Agró La Marina amb el suport de la Comissió de Territori.
Destacar també que, a petició del col·lectiu comarcal d’AE-Agró Camp de Morvedre, la Comissió Permanent també ha donat el seu vistiplau a un projecte de campanya contra el Parc Sagunt II, una àrea industrial i logística que no garantix prou mesures de prevenció i compensació ambiental i que implica sacrificar pràcticament tota la plana litoral de la capital del Camp de Morvedre.
Finalment, i a petició del col·lectiu comarcal d’AE-Agró La Costera, la Comissió Permanent ha aprovat dos projectes més: un estudi sobre l’impacte de la pesca esportiva d’espècies exòtiques invasores als rius valencians i l’adquisició de materials per al pioner projecte de cross-fostering de falcies que els companys de La Costera realitzen a la localitat manxega d’Almansa.