Esperem que la CHX tinga en compte les nostres aportacions per a conservar les nostres zones humides, rius, barrancs i aqüífers
La Comissió de Territori d’Acció Ecologista-Agró ha presentat una sèrie d’aportacions i propostes a l’Esquema provisional de Temes Importants (EpTIs) per a la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer per al tercer cicle de planificació hidrològica 2021-2027. Este document elaborat per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) és de vital importància per a la conservació, recuperació i millora ambiental de les nostres zones humides, rius, barrancs i aqüífers, motiu pel qual esperem que la CHX tinga en compte les nostres aportacions i propostes. Més encara, en l’actual context d’Emergència Climàtica.
Com s’indica en el document de la memòria de l’Esquema provisional de Temes Importants (EpTIs) per a la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer per al tercer cicle de planificació hidrològica 2021-2027, una de les seues finalitats és definir les directrius sota les quals s’haurà de desenvolupar el Pla Hidrològic. I, per a arribar a esta definició, és absolutament essencial haver pres en consideració tots els parers mitjançant un eficaç procés de participació pública.
Tanmateix, des d’Acció Ecologista-Agró, tal com li hem plantejat a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), considerem que el procés de participació pública de l’EpTIs no ha sigut prou eficaç. Tan sols s’ha convocat una reunió per trams i totes elles s’han realitzat a escassos dies de finalitzar el termini de consulta pública. A més a més, en estes reunions a penes hi ha hagut debat real entre els participants sobre els temes tractats.
La segona qüestió plantejada per AE-Agró a la CHX respecte a l’EpTIs ha sigut un recordatori clau per a la planificació hidrològica. Concretament, que les necessitats ambientals són restriccions prèvies al sistema i no demandes, com si es tractara d’un usuari més. Per tant, són les demandes i usos les que s’han d’adaptar a les necessitats ambientals i no a l’inrevés.
En esta mateixa línia, també li hem recordat a la CHX que és fonamental continuar treballant en l’establiment dels règims de cabals ecològics per a totes les masses d’aigua. I això inclou, evidentment, la necessitat d’establir i suplir les necessitats hídriques de les nostres zones humides. Com a mesures per a alliberar cabals, resulta fonamental revisar concessions, promoure la utilització d’aigües regenerades per a l’agricultura i utilitzar els cabals alliberats per acomplir amb les finalitats ambientals.
Pel que respecta al Parc Natural de l’Albufera de València, la nostra zona humida més emblemàtica, a més a més de suplir les seues necessitats hídriques, hem demanat a la CHX mesures urgents de sanejament i depuració, juntament amb mesures de bones pràctiques agrícoles com la reducció dels productes fitosanitaris i fertilitzants de síntesis.
Estes bones pràctiques agrícoles no sols contribuirien a millorar l’estat ambiental de l’Albufera, sinó que també repercutirien positivament en la qualitat de les aigües superficials i subterrànies d’este parc natural i en la salut de les persones i del medi ambient.
Cal recordar que durant els últims mesos s’ha generat també un debat molt interessant sobre la connexió del Riu Túria amb la mar, tant a través de la regeneració ambiental del seu nou llit com de la recuperació del curs d’aigua de l’antic. Des d’AE-Agró, tal com hem exposat en les nostres aportacions a l’EpTIs, considerem que és fonamental escometre totes dues actuacions i, així, recuperar la dignitat del Túria, afavorint els seus serveis ecosistèmics.
També considerem fonamental avaluar correctament els impactes ambientals de les actuacions de modernització de regadius, ja que és un tema que ens preocupa molt. I, en cas d’executar-se esta modernització, hem exigit a la CHX que tot el cabal “estalviat” vaja a cobrir les necessitats i restriccions ambientals de les masses d’aigua afectades.
Finalment, destacar que AE-Agró ha demanat incorporar a tot el Pla Hidrològic l’aplicació de solucions basades en la natura, com són els Sistemes urbans de Drenatge Sostenible (SuDS). Concretament, per a ajudar a pal·liar els problemes de contaminació i inundacions i també les necessitats de depuració d’aigües residuals en xicotetes poblacions amb aiguamolls artificials.
Per a la correcta conservació, recuperació i millora ambiental de les nostres zones humides, rius, barrancs i aqüífers, esperem que la CHX tinga en compte les nostres aportacions i propostes. Més encara, en l’actual context d’Emergència Climàtica, on l’aigua serà cada cop un recurs més escàs.