Continuem treballant pel foment de la mobilitat sostenible
El passat 9 de novembre València en Bici-Acció Ecologista Agró participà al Comité Tècnic de Seguiment del Llibre Blanc de la Bici, una reunió anual que servix de ben poc. Després d’escoltar les mesures insuficients, poc valentes, continuistes i limitades de les administracions per a promocionar els desplaçaments actius amb bicicleta, finalment va arribar el torn de València en Bici-AE Agró per a exposar les nostres propostes, arreplegades en un document d’onze fulls i fruit de la nostra experiència diària com a usuaris de la bici en desplaçaments al treball, portar els fills a l’escola, oci o viatges amb bici.
La primera de les nostres propostes aposta per superar el Llibre Blanc de la Bicicleta i elaborar una Estratègia Valenciana de la Bicicleta que incloga, a més a més del seu Comité Tècnic-Social actual, al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), tres conselleries, el 112, les tres diputacions provincials, la Direcció General de Trànsit (DGT), la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), la Federació de Ciclisme i de Triatló, València en Bici-Acció Ecologista Agró…
A més a més, considerem que també s’hauria d’incloure a més representants de la societat civil, com ara les universitats, la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes (FAMPA) i els sindicats de treballadors, així com el Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV), la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, RENFE i Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), que són claus en la intermodalitat i les connexions Bici+Tren dins i fora de les àrees metropolitanes.
Des de València en Bici-AE Agró proposem també potenciar l’Agència Valenciana de la Bici (AVB). De fet, considerem que cal omplir-la de funcions, competències, continguts, recursos humans i materials. Així, esta agència serviria com a únic contacte per a avisar d’incidències en qualsevol via, independentment de l’administració responsable d’esta. A més a més, l’AVB establiria uns criteris mínims de qualitat de les infraestructures. No ens servix qualsevol cosa i menys pintar una catifa verda a les voreres com es feia al segle passat.
L’AVB hauria també d’unificar en una web les bones pràctiques, tot el material d’educació viària, d’aprenentatge per a circular en bici, de promoció de l’ús de la bicicleta, aplicacions… I, per descomptat, fomentar el diàleg entre els diferents col·lectius ciclistes i usuaris de la bici i impulsar l’execució del Pla Estratègic de la Bicicleta.
La tercera proposta de València en Bici és la de la creació de la figura de Coordinació de Mobilitat Sostenible i Canvi Climàtic en els centres educatius per a elaborar, junt amb els ajuntaments, plans de mobilitat sostenible municipals i comarcals; promoure l’ús de modes de transport sostenibles i hàbits de mobilitat saludables; i promoure la millora dels entorns escolars i itineraris segurs als centres educatius.
La quarta proposta del nostre col·lectiu és implantar un Programa d’Educació Viària Ciclista per a infants i adolescents, tot adaptant els currículums educatius a la necessària transició a una societat ecològica i justa. Així com professionalitzar la formació viària amb el mètode “Una bici +”. Per últim, destacar que també vam fer arribar a les administracions corresponents les queixes de multitud de ciclistes per multes arbitràries aplicant normatives contradictòries o desfasades.