Només els consistoris de Xàtiva, Canals, Barxeta i Vallada bonifiquen econòmicament dos impostos dels tres possibles
La Llei d’Hisendes Locals preveu que els ajuntaments puguen aplicar bonificacions en certs impostos locals per a les persones que utilitzen energies renovables. Concretament, en l’Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres i en l’Impost sobre Béns Immobles, on els consistoris poden bonificar als veïns i veïnes que instal·len energia solar tèrmica o fotovoltaica als seus domicilis i mantinguen estes instal·lacions. D’altra banda, l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica també permet esta possibilitat als vehicles que tinguen motors més ecològics o que utilitzen combustibles menys contaminants.
Amb motiu de la Vaga Mundial pel Clima d’este divendres, 27 de setembre, el col·lectiu d’Acció Ecologista-Agró La Costera ha volgut comprovar quins ajuntaments de la comarca tenen un major compromís en el foment de les energies renovables i la mobilitat sostenible. Amb este objectiu hem realitzat un estudi de les bonificacions que apliquen els consistoris en els impostos locals. I així hem pogut observar com hi ha ajuntaments amb un compromís seriós i altres que no en tenen cap.
L’Ajuntament de Xàtiva és el que mostra una política més clara de promoció de les energies renovables. De fet, és l’únic que bonifica l’Impost sobre Béns Immobles. Concretament, amb un 25% de la quota en les instal·lacions d’energia solar tèrmica i amb un 50% en les de fotovoltaica. Per a optar a la bonificació cal un mínim d’energia, al qual només arriben instal·lacions mitjanes. Però, és un bon inici. A més a més, destacar que este consistori també bonifica els vehicles elèctrics, els híbrids i els que utilitzen gas, metà, hidrogen o energia solar.
Per la seua part, l’Ajuntament de Canals també bonifica els vehicles més ecològics i, més a més, la instal·lació d’energia solar d’una forma prou generosa. Exactament, amb un 80% de la quota en l’Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres. De la resta de consistoris, només Vallada i Barxeta també apliquen bonificacions en dos impostos. Barxeta ho fa amb més generositat. Però, tenint en compte la situació econòmica de Vallada, cal reconéixer el seu esforç.
Després tenim sis ajuntaments a la comarca que bonifiquen algun dels tres impostos de l’estudi. Concretament, L’Alcúdia de Crespins, Genovés, La Font de la Figuera, Llanera de Ranes, Cerdà i Torrella. I set que no donen cap mena de bonificació: Moixent, La Llosa de Ranes, Montesa, Llocnou d’en Fenollet, Novetlè, Estubeny i Vallés. Resulta especialment indicatiu que tres municipis grans, com són Moixent, La Llosa de Ranes i Montesa, no tinguen cap bonificació.
Per últim, hi ha dos municipis que no oferixen informació a la seua web de les bonificacions, per no tindre publicades les ordenances completes. Es tracta de La Granja de la Costera i Rotglà i Corberà. Per un futur (i un present) més respectuós amb la natura i el territori, des d’AE-Agró La Costera animem a tots els ajuntaments de la comarca a promocionar les energies renovables i la mobilitat sostenible a través dels impostos locals. Així, a més a més, reduirem la nostra dependència d’energies contaminants, limitades i que hem d’importar.
El 27 de setembre, concentració a Xàtiva
A més a més d’este estudi dels impostos locals, amb motiu de la Vaga Mundial pel Clima, AE-Agró organitza amb la plataforma Xàtiva Digna una concentració a la capital de La Costera. La cita serà este divendres, a les 19:30 hores, davant de l’Ajuntament de Xàtiva, on convoquem a la ciutadania per a exigir que es prenguen mesures urgents i concretes contra l’Emergència Climàtica. Per exemple, promocionar les energies renovables i la mobilitat sostenible a través dels impostos locals
Destacar també que al llarg de la setmana visitarem l’Institut d’Ensenyament Secundari Josep de Ribera i el Centre Integrat Públic de Formació Professional La Costera per a informar els seus alumnes dels perills del Canvi Climàtic i de com podem previndre’ls. Amb este objectiu realitzarem xerrades en estos dos centres de Xàtiva i instal·larem l’exposició del Projecte Clarity, una acció educativa pel clima que pretén contribuir al coneixement global del Canvi Climàtic.