No podem permetre que es prostituïsquen les renovables
Com ocorre arreu del País Valencià amb la polèmica implantació de les energies renovables, a La Marina Alta també existix un projecte de parcs eòlics que amenaça el territori i el paisatge de la comarca. Una de les localitats afectades per este projecte és Pedreguer, municipi pel qual passarien les línies elèctriques dels parcs eòlics. El passat divendres 7 de maig, convidats per l’Ateneu Popular de Pedreguer, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Marina va participar en una xerrada amb Arran La Marina per a debatre sobre el model energètic que necessitem a la nostra comarca.
La polèmica implantació de les energies renovables suscita inquietud entre la ciutadania que defensa una transició energètica justa, respectuosa amb el territori i sostenible, la qual és incompatible amb els macroprojectes de parcs eòlics i solars projectats actualment al País Valencià. Un d’estos polèmics projectes és el de l’empresa elèctrica saudita Alfanar, que primer pretén instal·lar parcs eòlics a les serres de Benissa, Gata de Gorgos, Teulada i Dénia i posteriorment a Alcalalí, Orba, Benidoleig, Senija i Llíber.
A Pedreguer, per ara, no hi ha cap instal·lació eòlica planejada. Però, sí que patiria un impacte territorial derivat del projecte d’Alfanar. Concretament, veuria com les línies elèctriques dels parcs eòlics travessen el seu terme per a transportar l’energia al litoral.
Per este motiu, el passat 7 de maig, l’Ateneu Popular de Pedreguer va celebrar una xerrada per a analitzar este projecte i debatre el model energètic que necessita la comarca de La Marina Alta. Esta cita va comptar amb la participació d’Arran La Marina i del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Marina.
Com va explicar el nostre company Joan Sala, portaveu d’AE-Agró La Marina, les energies renovables són el present i el futur perquè necessitem energies netes per a no empitjorar la greu situació que ja patim per culpa del Canvi Climàtic. Però, no podem permetre que el desenvolupament de les renovables al nostre territori siga a costa del nostre patrimoni natural, paisatgístic i agrícola.
De fet, el nostre company va denunciar que amb l’actual model de megaparcs eòlics i solars estem prostituint les renovables i la transició ecològica cap a un model energètic sostenible. En este sentit, va criticar que en lloc de buscar el benefici comú de totes i tots, amb l’actual model només prima el negoci dels de sempre sense importar els costos ambientals i socials.
Enfront d’este model macro de negoci per a uns pocs, Joan Sala va demanar que tant a La Marina Alta com a la resta del País Valencià s’aposte per un model de desenvolupament de les energies renovables basat en l’autoconsum i l’autoproducció d’energia en instal·lacions més menudes i amb menys impactes. Este és el cas, per exemple, de les teulades dels polígons industrials, per exemple.
Esta petició de més respecte i menys impactes ambientals és compartida per totes les plataformes, associacions i entitats que formem part de la Plataforma per la Ubicació Racional i Sostenible de les Energies Renovables al Territori Valencià, que es va presentar al Cap i Casal el passat dissabte 15 de maig.