L’agenda 2030 és més odiada que coneguda. Expliquem quins són els motius d’este rebuig: el catàleg de raons és variat
¿Què és l’agenda 2030?
Abans de parlar del rebuig a l’agenda 2030, caldria parlar de què es. Potser moltes de vosaltres no heu sentit ni llegit molt de l’agenda 2030, ni del rebuig que genera. És un programa de l’ONU, que substitueix als objectius de desenvolupament del mil·lenni, que van caducar al 2015. Hi ha 17 objectius i 169 metes específiques per a aquests objectius.
Els objectius són molt acceptables, i entre ells estan el fi de la pobresa, fam zero, salut i benestar, educació de qualitat, igualtat de gènere, aigua neta i sanejament, energia neta i assequible, treball digne i creixement econòmic, innovació i infraestructures, reducció de la desigualtat, ciutats i comunitats sostenibles, consum responsable, lluita contra el canvi climàtic, flora i fauna aquàtiques, flora i fauna terrestres, pau i justícia. També contempla establir aliances per assolir els objectius a escala global, com enfortir els mitjans per implementar i revitalitzar les associacions mundials per a un desenvolupament sostenible. Pot ser que entre les 169 metes, puga haver-hi algunes que generen rebuig segons el sector.
Estos objectius van ser aprovats pels 193 estats que estan dins de l’ONU, de tot tipus d’ideologia política o nivell de desenvolupament. Tots van estar d’acord.
El fet de que siga l’ONU la que està darrere fa pensar que és difícil saber si és una mera campanya de marketing que no arribarà massa lluny, o si realment són uns objectius que s’estan perseguint realment.
Hem de recordar que, per exemple, ara l’ONU ha organitzat el quart decenni de la descolonització. Actualment, la situació del Sahara Occidental és pitjor que quan es va posar en marxa el primer decenni, com a Gibraltar o Malvinas, llocs que més podem conèixer. És evident que l’ONU no pot imposar-se als estats individuals, i moltes vegades, les seues actuacions no arriven massa lluny.
Rebuig a l’agenda 2030
No obstant, una campanya de dubtosa implementació pràctica ha generat un important rebuig, per diverses causes. Podria ser interessant estudiar a llarg termini les raons (algunes curioses) d’este rebuig, i inclús de les passions contràries que genera.
Podem entendre, per exemple, com el Vaticà, accepta parcialment, l’Agenda 2030, però desestima alguns aspectes, concretament els referents a sexualitat i família. A més pot ser que al haver tants objectius, els importants i bons, es deixen a banda i es dediquen recursos als més obscurs.
Altres oposicions, ja no són tan constructives, i en este camp, es barrejen partits d’extrema dreta i grups molts diversos, inclús conspiranoics. Este rebuig és significant, en estos sectors, tant a Espanya com a Llatinoamèrica.
Per exemple, el líder del principal partit ultraconservador espanyol s’oposa a l’Agenda 2030 i a tal efecte, va dir en una entrevista:
“L’agenda 2030 és l’infern. Ho és per a les classes mitjanes, per a la nostra agricultura. És l’infern per a la nostra nació. I si hi ha algú en VOX que defen l’Agenda 2030, algun portaveu que ho fa, jo mateix el vaig a cesar personalment” https://theobjective.com/espana/politica/2023-04-15/entrevista-santiago-abascal-parte-2/
Raons d’este rebuig a l’agenda 2030
Grups conservadors s’oposen principalment, per les següents raons:
- Creació d’este programa per les èlits. Uns pensen que esta agenda ha sigut promoguda per poders fàctics minoritaris, el Club de Bilderberg o el Foro de Davos, que volen controlar a tota la població, i implementar el comunisme.
- El globalisme vol fer un govern mundial, front a una visió més local o nacional.
- Altre punt que estos sectors critiquen és la ideologia de gènere, i el fet que l’Agenda 2030 no rebuje clarament l’abort.
- També rebutgen el que ells diuen dictadura climàtica a la que consideren una nova religió, que vol establir el por en la població per a controlar-la.
L’opossició d’estos grups a l’agenda 2030 és total i frontal. A tot. No salven ni un objectiu.
Agenda 2030 i notícies falses
No obstant això, els motius d’oposició són més amples, e inclús curiosos, o entran dins de les notícies conspiranoiques, que a més a més, donen lloc a un bon grapat de notícies falses.
Veiem uns exemples:
D’una banda, hi ha qui pensa que esta agenda ha creat la COVID-19 i ha fet promoció de les vacunes. L’objectiu seria reduir la població al món, mitjançant bioterrorisme.
En altres casos, estes notícias falses diuen que l’objectiu és prohibir la carn, per a aturar el canvi climàtic, i que imposaran a la població menjar insectes. També alguns d’estos grups diuen que per a mitigar el canvi climàtic s’està actuant per a reduir la població mondial. Inclús es suggereix que en l’aplicació de l’agenda 2030 s’estan alliberant caparres que generen intolerància a la carn, o que estan estudiant modificar genèticament a l’esser humà per a que siga intolerant a la carn, o que s’estan venent molts productes fets amb grills.
A més a més, estos sectors difonen per xarxes que este programa té intencions de prohibir els diners reals, per a imposar el pagament per targeta i controlar a tota la població. Altre aspecte es relaciona amb la destrucció de preses (cert que és un objectiu), o les chemtrails, o la ciutat dels 15 minuts que vol imposar una mena de presons dins de les ciutats.
Altres notícies falses arriben a ser tan incredibles, com que Holanda havia prohibit menjar carn, que l’ONU volia matar ancians per a frenar l’opossició a l’esmentada agenda, autoritzar la pederastia o prohibir els vehicles privats. Com observeu, les raons del rebuig a l’agenda 2030 poden ser de ciència ficció.
Pots llegir algunes d’estes notícies falses en Newtral, o Maldita.
Nosaltres en el món ecologista patim estos bulos, en tant neguen el canvi climàtic, o iniciatives que poden ser positives:
Per exemple, les ciutats dels 15 minuts. En Espanya hi ha moltes ciutats de 15 minuts, que tenen població de menys de 30.000 habitants. No són presons, són llocs amb millor qualitat de vida. No fa falta el vehicle i els veins guanyen més temps d’oci.
O les reduccions d’emissions en tots els sentits. Es qüestió de supervivència.
O l’eliminació de preses que no tenen cap utilitat. Ningú les gasta, ningú vol mantindre-les, per què deixar-les si no fan res? Sense elles, la vida dels rius millora.
En definiva, ens enfrontem a bulos que venen acompanyats d’una gran emocionalitat, i inclús, agressivitat.
Han de canviar els governs la seua estratègia?
Pot ser l’ONU i els governs han de replantear la manera de dur en davant estes actuacions. Han d’estudiar les raons del rebuig a l’agenda 2030. Cal generar un debat social. Si no hi ha debat i informació, hi ha notícies falses, que per xarxes socials arriven a la població. Igualment. Frut d’un debat es poden replantejar els objectius a curt termini, els més urgents.
T’hem donat algunes dades i també opinions. De tota manera, recorda formar la teua opinió per tu mateixa. Busca en la xarxa, busca en la biblioteca, filtra, pensa i quan tingues una opinió, valora també la contrària. Passats uns mesos torna a pensar sobre la qüestió. Respecta a qui no pensa com tú.
Article d’opinió de Santiago Gasset, company del col·lectiu comarcal de la Costera d’Acció Ecologista-Agró.