Medi Ambient i l’Oceanogràfic treballen en la preservació del samaruc i la tortuga d’estany, espècies en perill d’extinció
El passat dimecres, 15 de novembre, Acció Ecologista-Agró va participar en la reintroducció de juvenils de tortuga d’estany i samarucs al parc natural de l’Albufera. Este acte, liderat per l’Oceanogràfic i la Conselleria de Medi Ambient, va comptar amb l’assistència d’estudiants l’IES El Saler. I se suma a les tasques de conservació de la biodiversitat dutes a terme en este aiguamoll d’importància internacional.
El samaruc (Valencia hispanica) i la tortuga d’estany (Emys orbicularis) són dues espècies autòctones, molt emblemàtiques a més, que habiten les zones humides valencianes. Malauradament, per la introducció d’exòtiques invasores i altres problemàtiques ambientals, es troben en perill d’extinció. Així queden registrades en el Catàleg Valencià d’Espècies de Fauna Amenaçades.

Davant esta situació i en el context de pèrdua de biodiversitat en el que ens trobem, actuacions com la que es dugueren a terme el passat 15 de novembre resulten imprescindibles a l’hora de reforçar i assegurar les poblacions reproductores. És per això que, s’alliberaren al medi natural, un total de 1500 exemplars de samaruc i 8 tortugues d’estany. Tots ells amb xip i criats en captivitat tant a les instal·lacions de la Fundació Oceanogràfic com al Centre d’Investigacions Piscícoles del Palmar.
La solta, acompanyada d’una breu explicació dirigida a les alumnes de 4t d’educació secundària i de batxillerat de l’IES El Saler que hi van assistir, va tindre lloc dins del Parc Natural de l’Albufera. Concretament als Ullals de Senillera en Albalat de la Ribera. On, precisament AE-Agró treballa, a través del Projecte Emys, en el monitoratge de les Emys introduïdes des del 2017.
Com va assenyalar Pilar Risueño, responsable del centre piscícola, esta és una ubicació estratègica per a la conservació de la tortuga d’estany. En este sentit, “gràcies a la temperatura constant dels ullals, vora 18ºC durant tot l’any, actua com un santuari al limitar la proliferació d’espècies invasores que competeixen amb les autòctones”.
La col·laboració entre la conselleria i la Fundació Oceanogràfic ha permés avançar en la reproducció del samaruc en un medi controlat

Pel que fa al samaruc, destacar que este ha sigut el primer amollament d’exemplars criats en captivitat per l’Oceanogràfic. La qual cosa suposa un altre pas endavant per a la preservació de l’espècie. Des de la Fundació apunten que la naturalització dels llacs de l’Oceanogràfic no sols apropa els aiguamolls a la societat. Sinó també permet controlar espècies autòctones abans de la seua reintroducció en l’hàbitat natural, contribuint d’esta manera a la sostenibilitat i biodiversitat de la regió”.
De fet, en 2019, els tècnics de la Conselleria de Medi Ambient van alliberar samarucs de la línia genètica de l’Albufera en un d’estos llacs. L’objectiu era mantenir una població en reserva, que s’ha adaptat a les instal·lacions i fins i tot s’ha reproduït, a partir de la qual poder fer reintroduccions en el PN de l’Albufera com la del passat 15 de novembre.