Finalitza el cicle de debats sobre l’ampliació del Port de València
El passat dijous, 10 de juny, va tindre lloc la quarta i última taula redona del cicle de debats crítics “Port o ciutat? Repensant el port i la ciutat que volem”. Estos col·loquis sobre l’ampliació del Port de València han sigut promoguts per la Comissió Ciutat-Port, entitat en la qual participa Acció Ecologista-Agró, i organitzats a la Universitat de València (UV). L’escenari de la cloenda va ser el Centre Cultural La Nau, on es va celebrar la taula més sensible i personal de totes les temàtiques tractades al llarg del cicle: “Resistència i justícia: Reconeixement i reparació a víctimes dels projectes d’ampliació del Port de València”.
Este debat ens va recordar la lluita veïnal, i d’altres col·lectius i activistes, vers un de model de vida i de territori que s’imposa des dels poders econòmics i al qual les persones que habitem estos territoris no tenim veu ni vot. Ni tan sols drets, donat que les prioritats de negoci passen com si res per damunt dels drets universals de la ciutadania, com el dret de tot ésser humà i dels pobles a viure en un medi ambient saludable, equilibrat i segur, o el de tindre un habitatge digne, que li proporcione benestar. Només cal recordar la frase d’Aurelio Martínez, president de l’Autoritat Portuària de València (APV): “Podrán poner todos los recursos, pero la actividad del Puerto continuará”.
És molt significatiu que esta temàtica en particular haja tancat el cicle de debats crítics “Port o ciutat? Repensant el port i la ciutat que volem”, donat que l’essència de la qüestió i la lluita que estan desenvolupant els col·lectius articulats en la Comissió Ciutat-Port és quin territori volem habitar i com volem viure. Es tracta de la mateixa lluita que van plantejar en el passat moviments ciutadans com “El Saler per al poble” o “El Riu és nostre i el volem Verd”. Lluitar, al cap i a la fi, per a posar fre al frenesí dels ports, que també es reproduïx a altres indrets de la geografia estatal, donat que Ports de l’Estat és un organisme que depén del ministeri encapçalat per Ábalos. I totes fan una reclamació que es reitera: dret a decidir.
La taula redona “Resistència i justícia: Reconeixement i reparació a víctimes dels projectes d’ampliació del Port de València” va ser, per tant, la dels drets i el col·loqui més personal del cicle. Els ponents van ser Ruth Mestre, de l’Institut Universitari d’Estudis de la Dona; Fernando Flores, Institut de Drets Humans de la Universitat de València (UV); Empar Puchades, de l’Associació de Veïns de Castellar-l’Oliveral; Juli Moltó, de l’Associació de Veïns de Natzaret; i Mireia Vidal, deportada de La Punta i membre de la Coordinadora Camperola del País Valencià (CCPV-COAG).
El cicle es va iniciar el dijous 20 de maig amb el debat “Quin serà el cost (real)? I quins els beneficis? La valoració econòmica del projecte d’ampliació del Port”. Esta taula inicial va comptar amb participants tan reconeguts com Joan Martínez Alier, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i precursor de l’economia ecològica; Antonio Turiel, del CSIC, expert en combustibles fòssils i autor del blog The Oil Crash; Anastasio Urra, expert en economia ecològica i decreixement de la UV; i Erika González, experta de l’Observatori de les Multinacionals.
La segona taula, celenrada el dijous 27 de maig, va tindre com a temàtica “Els impactes ambientals i territorials de l’ampliació del Port”. En ella van intervindre Eulàlia Sanjaume, catedràtica de Geografia de la UV; Jorge Olcina, president de l’Associació Espanyola de Geografia; Miguel Rodilla, de l’Institut d’Investigació per a la Gestió Integrada de Zones Costaneres de la Universitat Politècnica de València (UPV); Jaume Adrover, del Col·lectiu Terraferida; i Maria Garcia, de la coalició europea per a la implantació de zones de control d’emissions a la mar Mediterrània.
I la tercera va adreçar el passat dijous 3 de juny “Com es prenen les decisions sobre l’ampliació del Port? Transparència, governança i participació”. Els ponents van ser Ana Noguera, del Consell Valencià de Cultura i l’UNED; Pilar Vega, del departament de Geografia Humana de la Universitat Complutense de Madrid (UCM); Alba Nogueira, del departament de Dret Administratiu de la Universitat de Santiago de Compostel·la (USC); Reyes Marzal, del departament de Dret Administratiu i Processal de la UV; i Andrés Boix, del departament de Dret Administratiu i Processal de la UV.
Estes taules de debat han generat gran interés entre la ciutadania que, a més a més, ha anat en augment, sent la taula de resistència i justícia la que més assistència va tindre. En ella es van destacar dues necessitats de la lluita i dels moviments ciutadans: la primera, incorporar més activisme jove per tal de garantir el relleu. I la segona, la difusió àmplia d’estes qüestions, per tal que persones més enllà dels col·lectius afectats en primera mà puguen accedir a mecanismes de participació per tal d’exercir el seu dret a decidir.
La Comissió Ciutat-Port està formada per Per l’Horta, Acció Ecologista-Agró, Ecologistas en Acción, l’Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, la plataforma El Litoral Per al Poble, València Saludable i altres col·lectius de la capital del Túria que ens oposem a l’ampliació del Port de València pel seu impactes mediambiental i social a la nostra ciutat.