Moltes gràcies a totes les voluntàries i voluntaris que vau participar en esta neteja convocada amb motiu del World Cleanup Day 2021
Amb motiu del World Cleanup Day (Dia Mundial de les Neteges) el passat divendres, 17 de setembre, el Servei Devesa-Albufera de l’Ajuntament de València va organitzar conjuntament amb Ambiens, BIOagradables, SEO/BirdLife i Acció Ecologista-Agró una jornada de neteja a la platja de Rafalell i Vistabella. Esta cita va reunir a més de 30 participants que, dividits en quatre grups, van retirar tota classe de residus sòlids i microplàstics en este delicat racó del nostre litoral. En total vam arreplegar 161’6 quilograms de fem: 64 quilos d’envasos que van anar al contenidor groc i 97’6 quilos d’altres residus.
Des d’Acció Ecologista-Agró volem agrair a totes les persones que van acudir a la platja de Rafalell i Vistabella la seua participació en la jornada de neteja convocada amb motiu del World Cleanup Day 2021. La cita va ser el passat divendres, 17 de setembre, a la vesprada i va ser organitzada pel Servei Devesa-Albufera de l’Ajuntament de València conjuntament amb Ambiens, BIOagradables, SEO/BirdLife i AE-Agró.
Els més de 30 participants en esta jornada de neteja es van repartir en quatre grups per a cobrir diverses zones d’esta platja. Les xiquetes i xiquets amb adults es van centrar a netejar un dels espigons i van traure d’entre les pedres una enorme quantitat de residus molt variats. Un segon grup es va encarregar de repassar el delicat hàbitat de les dunes, on vam trobar envasos lleugers i carassetes, moltes d’elles portades pel vent.
El tercer grup va recórrer la platja a la recerca de microplàstics i burilles que ens havia retornat la mar durant la tempesta del dia anterior. L’últim grup de voluntàries i voluntaris va arreplegar desenes de quilograms de fem i deixalles atrapades en la vegetació que separa la via de servei de l’A-7 de la platja de Rafalell i Vistabella.
Després de categoritzar i comptar cada residu es va arribar a pesar la trista xifra total de 64 quilos d’envasos propis del contenidor groc i 97’6 quilos d’altres deixalles variades, incloent-hi tres pneumàtics. Tot el fem arreplegat (161’6 quilos) va ser depositat en l’Ecopeix, una estructura metàl·lica instal·lada per l’Ajuntament de València amb la finalitat de visibilitzar les grans quantitats de residus i de sensibilitzar als i les usuàries d’esta platja sobre l’impacte que causen estos materials a la fauna i els ecosistemes marins.
A més a més d’esta jornada de neteja, durant els darrers mesos AE-Agró ha impulsat diferents voluntariats i campanyes en la Marjal de Rafalell i Vistabella gràcies al conveni de col·laboració que tenim al Tancat de la Pipa amb l’Ajuntament de València. Per exemple, una campanya de vigilància i conscienciació ambiental per a protegir els nius de corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) en este racó del nostre litoral.
El Tancat de la Pipa és una àrea de reserva del Parc Natural de l’Albufera que pertany a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), entitat amb la qual AE-Agró i SEO/BirdLife tenim un acord de custòdia del territori. A més a més, AE-Agró i SEO/BirdLife també tenim un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de València per a realitzar activitats i campanyes tant en el Tancat de la Pipa com en altres espais naturals del Cap i Casal, com és el cas de la Marjal de Rafalell i Vistabella.