Diferents associacions veïnals i ecologistes denunciem que Paterna segueix infestada d’abocadors il·legals amb més de 50 punts calents, alguns d’ells dins del PN del Túria
La Coordinadora per la Protecció de Les Moles, entitat en la qual participa Acció Ecologista-Agró, va realitzar fa quatre anys un estudi detallat sobre l’impacte dels abocaments il·legals en el terme municipal de Paterna. Des d’aleshores, l’entitat conservacionista no ha fet més que denunciar públicament el que considera un “desistiment de funcions per part de l’executiu de Sagredo”. A la reivindicació de la Coordinadora s’han anat sumant associacions locals de tota mena que comparteixen la preocupació per la inacció de l’ajuntament per resoldre este problema.
Les entitats denunciem que multitud d’abocadors il·legals s’han tancat al trànsit rodat amb barreres i monticles per a evitar nous abocaments, però sense netejar els desaprofitaments existents. Com a exemples tenim el camí vell de Llíria, amb una superfície de més de 10.000 metres quadrats d’enderrocs, o la via pecuària, el camí més antic de Paterna on els enderrocs i desfets conviuen amb pins i altra vegetació mediterrània.
Un altre aspecte denunciat, en este cas per l’Associació de Veïns de les Urbanitzacions de La Canyada (AVUC), es correspon amb la situació en què es troba la zona boscosa que hi ha entre el Plantio i el Polígon Industrial de l’Andana. En paraules d’Ana Guillem, presidenta d’AVUC “allí el patrimoni natural, completament abandonat, conviu amb els desaprofitaments. Vivim en un poble en el qual es llancen galledes d’aigua amb olor de pi per netejar els carrers que envolten a l’ajuntament, però es deixa tirar fems en qualsevol cuneta o zona apartada del bosc o l’horta, sense que el consistori intervinga”.
Cal destacar que, fa unes setmanes, va tindre lloc una manifestació, convocada per AVUC, on la ciutadania va mostrar la seua preocupació i oposició a l’abadonament dels carrers de la Canyada i a la proliferació d’abocadors il·legals. A més a més, el veïnat, que ja s’ha queixat a l’Ajuntament mitjançant registre d’entrada, recorda que les grans neteges que s’han fet al municipi de Paterna han estat organitzades per associacions i voluntaris.
En l’Associació de veïns de la Canyada, una de les entitats signants del manifest per la neteja dels boscos de Paterna, troben a faltar polítiques actives per a evitar esta situació que converteix a Paterna en un abocador. Segons denuncien els seus responsables, l’ajuntament no compta amb un pla de neteja, ni s’han destinat recursos suficients per a perseguir els infractors ni vigilar les zones més sensibles per a evitar els fermers.
Com denuncia Fernando Casanova, president de l’associació, “l’ajuntament hauria de netejar i clausurar els abocadors existents, vigilar les zones més problemàtiques i exercir un control administratiu de les obres a través de les llicències (establir els criteris i justificants de què s’ha fet amb els enderrocs fins i tot amb aval fins que es justifique la seua correcta eliminació)”.
Les organitzacions conservacionistes i veïnals valoren positivament la política de tancament de camins duta a terme per l’ajuntament. No obstant això, denuncien la improvisació, sense un vertader pla de xoc, que ha provocat circumstàncies tan contraproduents com que en molts casos, els monticles que tanquen els camins s’han fet amb els mateixos enderrocs, romanent dins tot el fem.
El president del Consell Territorial de Participació ciutadana, Leandro Cantero, denúncia precisament que l’única participació ciutadana que es dona a Paterna és a colp de titular de premsa o de denúncia en xarxes socials. “Sagredo menysprea a les institucions de participació ciutadana del poble i només actua quan es veu interpel·lat en la premsa o en xarxes, com en el cas dels enderrocs, en el qual s’ha aconseguit que l’ajuntament realitze les seues funcions a base de denúncia pública en premsa i xarxes socials”. I recorda que aquest problema ve des de lluny, ja que quan era alcalde Lorenzo Agustí no va renovar el contracte que tenia l’Ajuntament amb un ecoparc privat sense plantejar cap alternativa. Les associacions veïnals per la seua part ja van denunciar en un ple que el terme municipal de Paterna era ideal perquè es convertira en un abocador incontrolat.
Per part seua, Isabelo Juárez, president de la Federació d’Associacions de Veïns de Paterna (FAVEPA) insisteix “en la necessitat de diàleg des de l’actual equip de govern local amb les entitats, que són les que millor coneixen els problemes del municipi. És necessari escoltar les crítiques constructives i complir amb la Carta de Participació Ciutadana, que actualment s’està incomplint”.
Des d’Acció Ecologista Agró, entitat que forma part de la Coordinadora, tenim clar que la neteja i la cura de la natura és cosa de totes i tots. Però l’ajuntament també ha d’assumir les seues responsabilitats, ja que la passivitat i la falta iniciatives municipals destinades a la neteja activa d’abocadors, la vigilància de zones sensibles i polítiques de conscienciació ciutadana, poc contribueixen a la resolució d’estos problemes.